Zeven tips voor gemotiveerde medewerkers

Uw medewerkers zijn essentieel om uw organisatiedoelstellingen te realiseren. Bovenmatig verzuim gooit echter vaak roet in het eten. Hoe beperkt en beheerst u de risico’s? Ons advies: investeer in gezonde en gemotiveerde medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat 100% van de werkgevers die vitaliteit omarmen, een stijging van productiviteit constateert. Toch heeft slechts 36% van de werkgevers hun vitaliteitsbeleid op orde. Genoeg redenen om nu aan de slag te gaan met onze tips.

 • Zittend werken, het ‘nieuwe roken’, heeft een negatieve impact op de productiviteit en verhoogt het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Stimuleer een beleid waarbij medewerkers vaker naar een collega lopen in plaats van te e-mailen. Bied ze mogelijkheden om te werken achter een sta-bureau en moedig het nemen van korte pauzes en lunchwandelingen aan.

 • Zorg voor vers fruit, een gezond lunchaanbod en geef uw mensen, indien mogelijk, de mogelijkheid te sporten op (of nabij) werk. Deze relatief eenvoudige aanpassingen zorgen voor betere concentratie en hogere productiviteit. Daarnaast zorgt een ‘niet achter je bureau eten’-beleid ervoor dat medewerkers minder snel ondoordacht gaan snoepen.

 • Hard doorwerken is niet hetzelfde als efficiënt werken. Meer is (lang) niet altijd beter. We zijn zó verslaafd geworden aan werken, dat we moeten leren om bewust niets te doen. Tijdens dat ‘niets doen’ gebeurt er namelijk nog heel veel in de hersenen en ontstaan de beste ideeën. Zorg dus voor genoeg pauzemomenten.

 • Ondersteun en train uw leidinggevenden in het herkennen van signalen die kunnen leiden tot ziekteverzuim en zorg dat ze de juiste gesprekstechnieken beheersen. Elke actie begint bij het herkennen van signalen. Vervolgens is het de kunst om de juiste maatregelen in te zetten. Voorbeelden van signalen:

  • slechte concentratie, moeheid, gespannenheid;
  • kwaliteit van werk gaat achteruit;
  • non-verbale afwijkingen: een medewerker lijkt stiller en kijkt strakker.
 • Bied de juiste middelen aan. Denk aan tilcursussen bij fysieke beroepen of de inzet van een coach bij mentale problemen. Aangezien veel langdurig verzuim geen medische aanleiding heeft maar in de privé- en/of werksfeer zijn oorsprong vindt, gaat het ook om andere oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van budgetcoaches voor werknemers met financiële problemen. Of aan adviesgesprekken rondom mantelzorg – iets waar veel werknemers mee te maken hebben.

 • Bij een lagere betrokkenheid in combinatie met een hoge werkdruk, is het verzuim zelfs bijna twee keer zo hoog als bij werknemers met een hoge betrokkenheid. Betrokkenheid hangt samen met goede communicatie, zelfstandig kunnen werken, afwisseling in de werkzaamheden en goede ontwikkelmogelijkheden.

 • Neem de zes bovenstaande tips, in overleg met uw medewerkers, op in een vitaliteitsprogramma dat goed bij hen en uw organisatie past. Doe eens inspiratie op bij andere organisaties die al bezig zijn met het bevorderen van een gezonde leef- en werkstijl. Kijk ook eens op interventiedatabase.nl voor de nodige tips.

Aon's verzuimverzekering

Door te investeren in gezonde en gemotiveerde medewerkers, kunt u de risico’s van verzuim beperken. Verzuim is vanzelfsprekend nooit volledig te voorkomen, dus is het zaak om dit risico goed af te dekken. Aon’s verzuimverzekering biedt u financiële zekerheid en geeft u ruimte om (indien nodig) tijdelijke krachten aan te stellen.

Voordelen Aon Verzuimverzekering

Inkoopkracht

vrijblijvende vergelijking van diverse aanbieders in de markt

Uitgebreide dekking

Dekking met re-integratie ondersteuning en overlijdensuitkering

Online portaal

Administratief gemak door alle ziekmeldingen in 1 overzicht