AOV: wat kost het als u niet verzekerd bent?

Een ongelukje kan voor u als zelfstandig ondernemer financiële gevolgen hebben. U wilt daarom weten hoeveel geld het u kost als u arbeidsongeschikt raakt en onverzekerd bent. Dit kunnen we u laten zien met lastige berekeningen en diepgaande analyses, maar simpele rekenmodellen werken vaak beter. Wij geven u twee voorbeeldscenario’s. 

Hoeveel kost het als u niet verzekerd bent?

Jan is een ondernemer met een jaarinkomen van € 48.000. De partner van Jan verdient als parttimer € 21.600. Jan heeft een spaartegoed van € 12.000. Hij raakt opeens volledig arbeidsongeschikt met als gevolg dat hij geen opdrachten meer binnenkrijgt, en dus geen inkomen meer genereert. Jan heeft zich niet verzekerd tegen AOV. Niet meer kunnen werken kost Jan zijn hele inkomen. Met zijn spaargeld vangt hij iets op, maar zijn schade loopt snel op tot maar liefst € 36.000 per jaar. Het salaris van zijn vrouw is onvoldoende.

Het gezin moet het met de helft minder gaan doen. Dat heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven. De studie voor de kinderen betalen wordt lastig. Afbetalen van de hypotheek gaat knellen en opbouwen van het pensioen wordt vrijwel onmogelijk. De leuke dingen vallen weg: minder of geen vakanties, niet meer uit eten en een einde aan de luxe smartphones.

Hoeveel kost het als u wel verzekerd bent?

Peter is een zelfstandige met een jaarinkomen van € 45.000. Hij heeft wél gekozen om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De maandpremie bedraagt € 480. Peter is daarmee tot zijn AOV-leeftijd verzekerd van 80% van zijn inkomen.

Peter heeft zich goed laten adviseren in het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het adviesgesprek kost hem eenmalig € 495 en hij betaalt maandelijks € 32 voor optimale service. Omdat Peter nog een werkende partner heeft, wordt hij geadviseerd om 70% van zijn inkomen te verzekeren. Daar kan hij goed van te leven. Ook heeft hij spaargeld waarmee hij 6 maanden zelf kan overbruggen. Het gevolg: de maandpremie wordt verlaagd naar € 277, omdat de premie fiscaal aftrekbaar is. Hierdoor betaalt hij netto nog maar € 164 premie per maand.

Raakt Peter arbeidsongeschikt? Dan kan zijn gezin financieel nog steeds rondkomen. Zijn verzekering biedt bovendien ondersteuning op maat om te re-integreren. En nog veel belangrijker: hij kan gebruik maken van een preventieprogramma, om op die manier zijn kans op arbeidsongeschiktheid te verkleinen.

Heeft u advies nodig? Doe de adviescheck!

U ziet aan beide voorbeelden dat u als ondernemer veel wint door u te laten adviseren over het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Of u een AOV afsluit, hangt af van uw persoonlijke en financiële situatie. Aon heeft voor u een handig adviescheck ontwikkeld. Beantwoord enkele korte vragen en u krijgt direct gratis en vrijblijvend inzicht in uw situatie waarmee u inziet of verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid voor u een goede keuze is.