Wat is het?
Hoe zorgt u ervoor dat u inkomen heeft als u langdurig ziek of arbeidsongeschikt raakt? Als ondernemer moet u zelf voor inkomen zorg wanneer u niet kunt werken door ziekte en of arbeidsongeschiktheid. De overheid biedt u dan een Bijstandsuitkering als u niets heeft geregeld. U kunt uw inkomen verzekeren met een AOV.
Een AOV is een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hiermee krijgt u een uitkering als u ziek en arbeidsongeschikt raakt, maar ook bij een ongeval. U verzekert zich langdurig tegen inkomensverlies met een AOV.
Voor wie is het?
Voor iedereen die werkt maar niet in loondienst van een werkgever. Dus als ondernemer of professional zelfstandig aan het werk.
Welk risico dekt u af?
Vanuit de overheid is er geen voorziening, anders dan de Bijstand, voor ondernemers bij ziekte en of arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat u zelf voor een inkomen moet zorgen in een situatie dat u daardoor niet kan werken.
Heb ik een AOV nodig?
Twijfelt u of u zich moet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Ga naar onze gratis adviescheck, beantwoord enkele korte vragen en krijg van ons persoonlijk advies over uw situatie en wensen.
Waarom AOV advies bij Aon?
- Eerlijk en onafhankelijk advies op maat, afgestemd op uw situatie
- Snel inzicht in uw situatie en behoeften met de AOV-adviescheck
- Persoonlijk advies hoe en wanneer u dat wilt
- Onafhankelijke second opinion bij arbeidsongeschiktheid
- Keuze uit een streng geselecteerd aanbod van verzekeraars
Wilt u zich verzekeren?
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden van een adviestraject. Wij adviseren u afgestemd op uw persoonlijke situatie. Vul uw gegevens en u wordt teruggebeld door één van onze AOV adviseurs.
Wat is wel en niet verzekerd?
Wel verzekerd
- Maximaal 80/90% van uw inkomen. Lager mag ook natuurlijk.
-
Keuze
Verschillende mogelijkheden om arbeidsongeschiktheid te beoordelen. - Preventiediensten
Dit zijn diensten die u helpen te voorkomen dat u ziek en of arbeidsongeschiktheid raakt. Denk hierbij aan psychologische hulp bijvoorbeeld. - Re-integratie
Zo snel mogelijk weer aan het werk. De verzekeraar denkt met mee en helpt u daarbij. - Zwangerschapsuitkering
Voor de vrouwelijke ondernemer voor zowel geboorte als adoptie.
Niet verzekerd
-
Inkomensverlies door ziekte en of arbeidsongeschiktheid tijdens de eigen risico periode.
-
Er volgt geen uitkering voor ziekte en of arbeidsongeschiktheid voor u de verzekering afsloot.
-
Fraude of opzet
Wij keren niet uit als er sprake is van fraude of wanneer de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van opzet.
Persoonlijk advies op afstand
U wilt persoonlijk advies over arbeidsongeschiktheid, maar heeft geen ruimte in uw agenda. Geen punt. U kunt ook comfortabel achter uw computer en tablet spreken met onze adviseurs.
Arbeidsongeschikt en onverzekerd?
Een ongelukje kan voor u als zelfstandig ondernemer financiële gevolgen hebben. U wilt daarom weten hoeveel geld het u kost als u arbeidsongeschikt raakt en onverzekerd bent.
Veelgestelde vragen
Heeft u vragen over service abonnementen of andere zaken op het gebied van AOV? We hebben voor u de veelgestelde vragen op een rij gezet.
Veelgestelde vragen
-
Nee. Deze is niet verplicht. Er zijn plannen om een verplichte AOV in te voeren omdat nu te veel ondernemers niet verzekerd zijn.
Status van de verplichte AOV
Op 3 maart 2020 heeft Stichting van de Arbeid (StAr) een advies neergelegd. De StAr is een landelijk overlegorgaan van de centrale organisaties voor werkgevers en werknemers. De verplichte AOV staat al jaren hoog op de agenda van de vakbonden en een aantal politieke partijen.
Op 26 maart 2021 heeft demissionair minister Koolmees de Tweede Kamer laten weten dat het uitvoeren van de verplichte AOV moeilijk is. De focus van de minister zal liggen op wat wel mogelijk is. De beoogde invoeringsdatum was 2024. Echter in de uitvoering zitten nog verschillen met het advies van de Stichting van de Arbeid. Deze moeten eerst duidelijk zijn en een oplossing voor gezocht worden. Het duurt daardoor nog wel enkele jaren voordat de verplichte AOV wordt ingevoerd.
-
Dat bepaalt een team van deskundigen of en in welke mate u arbeidsongeschikt bent. Kunt u helemaal niet meer werken, of kunt u een deel nog wel uitvoeren?
De volgende mensen kunnen erbij betrokken zijn:
- Schadebehandelaar
- medisch adviseur
- arbeidsdeskundige
-
Uw inkomen. Dit kunt u niet volledig verzekeren maar tot maximaal 80 of 90%. Er zijn ook mogelijkheden om vaste lasten te verzekeren.
-
Ja. Hoeveel? Dat hangt af van uw inkomen. Over de uitkering betaalt u wel belasting.
-
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor dat u bij een ziekte of ongeval verzekerd bent van inkomen. Om de hoogte van de premie te bepalen is het belangrijk dat een verzekeraar weet hoe groot de kans is op een ongeval of ziekte. Daarvoor wordt de gezondheidsverklaring gebruikt.
-
De verzekering begint op de datum die op de polis staat. Die datum is afhankelijk van wanneer u geaccepteerd bent door de verzekeraar.
De verzekering eindigt als u opzegt. De verzekeraar kan een AOV niet opzeggen.
-
Na de eerste contractvervaldatum kunt u de verzekering dagelijks opzeggen. De opzegtermijn is een maand. Dit geldt ook voor de dienstverlening als u deze heeft afgenomen. U kunt hiervoor met Aon contact op nemen.