Cybercrime in de praktijk: wat u moet weten

Cyber: wat is de impact voor uw praktijk? 

Iedereen weet wel dat cybercriminaliteit bestaat. Toch is het voor velen vaak nog een ver-van-mijn-bed-show. Het gaat in de media immers vaak om hacks bij overheidorganen of bijvoorbeeld een grote bank of multinational. Dat cybercriminelen ook uw praktijk kunnen raken, is vaak minder duidelijk. U denkt wellicht alles goed geregeld te hebben.

De harde realiteit:

De vraag is niet óf u geraakt wordt door een cyberincident, maar wanneer. En bent u zich al bewust van de impact van cybercriminaliteit voor uw praktijk? In de gratis white paper leest u meer over deze impact en hoe u zich hiertegen kunt wapenen. Of misschien denkt u er überhaupt niet over na, want waarom zouden ‘ze’ u moeten hebben?

"Nooit gedacht dat het ons zou overkomen..."

Cybercrime in de praktijk 

Het lijkt zo’n mooie donderdagmorgen. Totdat in het pand van onze klant, een kleine medische praktijk, de eerste computer is opgestart. Op het beeldscherm verschijnt de mededeling dat het systeem is geblokkeerd en dat er een fors bedrag in bitcoins moet worden overgemaakt om weer toegang te krijgen. Het netwerk is gehackt. Er is paniek, omdat de praktijk over recente backups beschikt, waarbij er veel persoonsgegevens in de database zijn opgeslagen. Hierbij zit ook zeer gevoelige informatie.

cyber_crime_ooops

De schade van dit cyberincident: €20.000,-

Na van de eerste schrik te zijn bekomen, neemt de klant eerst contact op met de eigen IT-partner en belt daarna met Aon. Wij schakelen direct ons panel in, omdat de IT-partner van de praktijk het probleem niet kan oplossen. Vanuit de samenwerking, stuurt Aon een forensisch expert die de systemen checkt en een herstelplan maakt. Aon neemt ook contact op met een aangesloten advocatenbureau, omdat de kans bestaat dat er persoonsgegevens zijn buitgemaakt.

De juristen concluderen dat er sprake is van een meldingsplicht en koppelen dat terug aan onze klant. Die doet vervolgens aangifte bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Er is binnen de praktijk geen eigen communicatieafdeling, waardoor Aon een PR-bureau inschakelt om te helpen de imago-schade te beperken door onder meer patiënten en leveranciers te informeren over de hack. Hierdoor ontvangen alle relaties een persoonlijke brief. Uit de positieve reacties vanuit de relaties, wordt de eerlijkheid en duidelijkheid erg op prijs gesteld. 

Gehackt? Het duurt gemiddeld 170 dagen voordat u het door hebt.

Wat maakt uw praktijk interessant voor een hacker?

Hackers discrimineren niet op het soort of de grootte van een organisatie, ze slaan toe waar ze binnen komen. Toegang tot uw patiënt-, en of medewerkersgegevens, uw betaalgegevens, of zelfs een leverancier of andere interessante partij via uw praktijk.

Een hacker vindt altijd wel iets. Hij kan systemen en back-ups stilleggen en losgeld vragen. Of hij hackt uw telefooncentrale en belt voor tienduizenden euro’s naar een betaald nummer (waar de hacker zelf eigenaar van is). 

De mens als grootste risico

Maar het gevaar hoeft lang niet altijd van buitenaf te komen. Menselijk handelen veroorzaakt maar liefst 66% van de cyberincidenten. Hoeveel mensen denken niet (op tijd) aan de risico’s als ze op die link in een betrouwbaar lijkende e-mail klikken?

Wat gebeurt er als iemand inbreekt in uw auto en uw laptop - met toegang tot uw systeem - meeneemt? Of als een medewerker een USB-stick met patiëntgegevens in de trein laat liggen en deze in verkeerde handen valt? 

Enorme gevolgen van een cyberincident

Een cyberincident kan grote gevolgen hebben. Wat kost een dag stilstand uw praktijk? Naast directe (financiële) schade voor uw eigen organisatie en mogelijk voor anderen, heeft u ook te maken met reputatieschade.

U ligt na een cyberincident direct onder een vergrootglas bij uw patiënten, leveranciers, toezichthouders en mogelijk de media. 

Download gratis whitepaper

Whitepaper: ‘Cybercrime in de praktijk: wat u moet weten?’ 

Bent u op de hoogte van de impact van een cyberincident voor uw praktijk? In het whitepaper ‘Cybercrime in de praktijk: wat moet u weten?’ wordt de impact van cybercriminaliteit voor uw praktijk toegelicht en vindt u tips om u hiertegen te wapenen. 

Download het whitepaper

Nieuwe cyberupdate 

In de volgende cyberupdate nemen we de belangrijkste cyberrisico's met u door en geven u praktische tips hoe u samen met uw medewerkers de kans op een cyberrisico aanzienlijk kan verminderen. U ontvangt de cyberupdate automatisch in uw mailbox.

Direct contact met onze adviseur?

Vragen voor onze adviseurs

Heeft u vragen over het afdekken van cyberrisico’s en wilt u direct contact met een van onze adviseurs?

Bel 088-8108174 of mail naar ondernemingen.team4@aon.nl

Cyberverzekering al vanaf €195,- 

Heeft u via Aon een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Hiscox? Informeer bij onze adviseur of u zich voor €195,- kunt verzekeren tegen cybercriminaliteit. Heeft u geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ook in dat geval helpen onze adviseurs u verder met het afdekken van uw risico's.