Verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid

Bent u ondernemer, dan is het belangrijk om u te verzekeren tegen aansprakelijkheid. Maar heeft u nou een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of Beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? En wat is precies het verschil tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid?

We zien vaak dat ondernemers een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben, terwijl zij een groter risico lopen op het gebied van beroepsaansprakelijkheid.

Het is dus belangrijk om precies te weten wat de verschillen zijn tussen beide verzekeringen, en voor welk soort situaties u bent verzekerd.

Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?

Met de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd als u of uw medewerkers schade veroorzaken aan anderen, of aan spullen van anderen. Het gaat dan om zaakschade (aan spullen) of letselschade (aan personen).

Stel: de vloer van uw winkel is glad en een klant glijdt uit en breekt een arm. Dan kunt u de kosten van de schade verhalen op uw Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Of stel dat een medewerker van uw bouwbedrijf per ongeluk een balk laat vallen waardoor er schade ontstaat aan het gebouw of de auto van uw klant. Ook dan biedt de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst.

Wat is beroepsaansprakelijkheid?

Met de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd als u of uw medewerkers een beroepsfout maakt. Dit is belangrijk bij beroepen waarbij u advies geeft aan klanten. Het gaat dan met name om vermogensschade: de financiële schade door het mislopen van inkomsten.

Stel u bent belastingadviseur en maakt een fout in de aangifte van een van uw klanten, waardoor de klant duizenden euro's misloopt. Dan kunt u aanspraak maken op de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Ook als u bijvoorbeeld huisarts bent en een verkeerde diagnose stelt waardoor een cliënt zijn baan verliest, of als u een behandeling verkeerd uitvoert als arts, kan dit flinke kosten met zich meebrengen. In dat geval bent u met de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering gedekt.

De verschillen tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid op een rijtje:

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de Bedrijfs- en Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. 

BedrijfsaansprakelijkheidBeroepsaansprakelijkheid

Welke beroepen

Heeft niet direct te maken met uw beroep

Heeft direct te maken met uw beroep 

Soort schade

Alle ondernemers 

Ondernemers met een adviserend beroep. Indien van toepassing via uw werkgever, anders als zelfstandig ondernemer. 

Wettelijk verplicht

Nee. Wel stellen sommige opdrachtgevers en organisaties als eis deze verzekering af te sluiten. 

Soms. Voor sommige beroepen, zoals financieel adviseurs, advocaten, accountants, notarissen en architecten is de verzekering verplicht. Daarnaast stellen sommige opdrachtgevers en organisaties de eis dat u deze verzekering afsluit. 

Welke verzekering is voor u belangrijk?

Het verschilt per organisatie of beroep op welke vorm van schade u het meeste risico loopt, en dus welke verzekering voor u belangrijk is. Voor veel organisaties en zzp'ers zijn beide verzekeringen belangrijk omdat de kosten van eventuele schade vaak erg hoog zijn.

Speciaal voor uw sector of beroepsgroep

Voor bijvoorbeeld een fysiotherapeut is bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid beide van belang. Aon biedt daarom ook de combinatie van deze verzekeringen aan voor veel branches en beroepen.

Win altijd advies in

De Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is voor bijna elke onderneming noodzakelijk. Elk bedrijf en elke ondernemer loopt immers de kans om per ongeluk schade aan iets van een ander te maken tijdens werktijd. Als u aansprakelijk wordt gesteld is het fijn om verzekerd te zijn.

De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet voor alle ondernemers interessant, maar wel voor iedereen die een adviserend beroep heeft. Voor sommige beroepen is het zelfs verplicht.

Aon geeft persoonlijk advies over de verzekeringen die voor u belangrijk zijn, en maakt een aanbod op maat voor uw bedrijf en specifieke situatie.

Contact

Wilt u meer weten over een van onze oplossingen, of heeft u een andere vraag? Bel direct met een van onze adviseurs, of stel uw vraag per email.