Zelfstandige tandarts of in loondienst?

Je gaat straks aan de slag als tandarts. Een mooi vooruitzicht. Maar weet je ook al hoe je van start gaat? Ga je de eerste stappen in je carrière meteen als zelfstandige zetten, of kies je er voor om in loondienst te gaan? Deze keuze bepaalt wat je moet regelen om op een prettige manier te beginnen in een tandartsenpraktijk. Verzekeringen zijn hier slechts één onderdeel van. Wij leggen voor jou de verschillen uit tussen zelfstandig en in loondienst. Zo geven we jou het inzicht, zodat je straks de juiste keuze maakt.

Ik ga werken als zelfstandige tandarts

Je bent straks zelfstandig ondernemer. Dat heeft een mooi voordeel: je hebt als eigen baas veel vrijheid. Zo kun je bijvoorbeeld zelf bepalen hoeveel en welke dagen je gaat werken. Maar bedenk dat je als zelfstandig ondernemer ook extra zaken moet regelen. Denk aan een registratie in het KvK en aan een eigen klachtenregeling. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor je inkomen en medisch handelen. Wat als je (tijdelijk) niet kunt werken, of als een patiënt jou aansprakelijk stelt na een fout in de behandeling? Wij helpen jou graag het overzicht te geven, zodat jij weet wat je moet regelen.

Ga naar zelfstandige tandarts

Ik ga werken als tandarts in loondienst

Je hebt straks een loondienstcontract bij een praktijkhouder. Je hebt vanzelfsprekend minder vrijheid dan collega’s die zelfstandig werken. Je hoeft echter ook minder zelf te regelen. Jouw praktijkhouder is namelijk aansprakelijk voor jouw medisch handelen. Daarnaast ben je meestal (met de nadruk op ‘meestal’) ook verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dat scheelt je weer tijd en energie bij het uitpluizen van verzekeringen. Bedenk wel: tandartspraktijken kennen geen cao. Vraag aan de praktijkhouder welke zaken voor jou zijn geregeld. We helpen je graag jouw situatie goed in kaart te brengen.

Ga naar tandarts in loondienst