Stappenplan voor beginnende tandartsen

Met dit stappenplan zorgen we ervoor dat jij als tandarts in opleiding niets vergeet en klaar bent om gezond te starten in de praktijk! Bekijk onderstaande stappen als je vier of drie maanden voor je afstudeerdatum zit.

4 maanden voor afstudeerdatum

 • Je gaat in loondienst. Waar moet je aan denken?
  Als je in loondienst gaat bij een tandartsenpraktijk, dan zijn de veranderingen die op je afkomen relatief overzichtelijk. Je kunt rekenen op een vast salaris en jouw werkgever sluit meestal de belangrijkste verzekeringen af voor jouw arbeidsrisico's. Denk er wel aan dat dit per praktijk verschilt, dus vraag aan jouw praktijkhouder wat er voor jou geregeld is. Ga naar de omgeving Tandarts in loondienst.
 • Je gaat als zelfstandige werken. Waar moet je op letten?
  Je bent straks zelfstandig ondernemer. Je bent verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Als er iets met je gebeurt, is er vanuit de wet niets voor je geregeld. Je moet zelf de verzekeringen regelen die je beschermen tegen arbeidsrisico's, bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt raakt of als je door een patiënt aansprakelijk gesteld wordt. Ga naar de omgeving Zelfstandige tandarts.
 • Heb je recht op een zwangerschapsuitkering?
  Bij een aantal verzekeraars heb je recht op zwangerschapsuitkering vanaf de ingangsdatum (dus geen wachttijd). Er zijn wel verschillen tussen verzekeraars. Zo mag je bij de één niet zwanger zijn op de ingangsdatum en zit er ook verschil in de uitkeringsduur.
 • Moet je naast een beroepsaansprakelijkheid ook tuchtrechtsbijstand verzekeren?
  Dit is niet verplicht, maar wel raadzaam. Behalve dat je aansprakelijk kan worden gesteld, kan je ook gedaagd worden voor een tuchtcollege. Dit laatste valt onder de rechtsbijstandverzekering. Daarnaast dekt deze polis alle zakelijke geschillen. Denk hierbij dus ook aan een geschil met een opdrachtgever (bijvoorbeeld over betalingen).
 • Is het mogelijk om bij rechtsbijstand alleen het zakelijke deel te verzekeren?
  Bij de rechtsbijstandverzekering kan je ervoor kiezen om alleen de zakelijke dekking (inclusief tuchtrecht) te nemen. Daarnaast kan op dezelfde polis de particuliere dekking worden meegenomen. De particuliere dekking is inclusief verkeersrisico's en geldt voor het gehele gezin.

3 maanden voor afstudeerdatum

 • Top 5 valkuilen waar je collega’s het meest intrappen wanneer ze zich gaan verzekeren
  Wanneer je je hebt laten adviseren is het tijd om verzekeringen af te sluiten die je als startende tandarts nodig hebt. Uit onze ervaringen met het verzekeren van tandartsen hebben we de meest voorkomende valkuilen verzameld waar tandartsen in trappen. Bekijk de 5 valkuilen.
 • Welke overwegingen moet je maken bij het kiezen voor een adviseur – 5 tips
  Om er zeker van te zijn dat je goed voorbereid van start gaat als tandarts, laat je je natuurlijk goed adviseren. Maar hoe kies je een adviseur die bij je past? Dat hangt af van wat jij belangrijk vindt. Om je te helpen bij jouw keuze hebben we vijf belangrijke tips op een rij gezet.
 • Hoe werkt Aon? Wat zijn de kosten?
  We maken een afspraak waarbij onze adviseur bij jou langskomt. Tijdens dit adviesgesprek van zo’n anderhalf uur legt Ewout van Schaik uit wat jouw opties zijn. Dit gesprek is natuurlijk kosteloos en vrijblijvend. In het gesprek krijg je informatie en adviezen waarna je een weloverwogen besluit kunt nemen over jouw verzekeringszaken.
 • Wie is adviseur Ewout van Schaik?
  Ewout is onze specialist op het gebied van startende tandartsen. Hij helpt jou en je collega’s graag met het maken van een goede keuze. Ook vindt hij het belangrijk dat je begrijpt waar je voor kiest. Neem contact op met Ewout.

bekijk de overige stappen van het stappenplan

6 tot 5 maanden voor afstuderen

Lees de stappen »

4 tot 3 maanden voor afstuderen

Je bent op deze pagina.

2 tot 1 maand(en) voor afstuderen

Lees de stappen »