Stappenplan voor beginnende tandartsen

Met dit stappenplan zorgen we ervoor dat jij als tandarts in opleiding niets vergeet en klaar bent om gezond te starten in de praktijk! Bekijk onderstaande stappen als je zes of vijf maanden voor je afstudeerdatum zit.

6 maanden voor afstudeerdatum

 • Heb je een medisch dossier?
  Als je arbeidsongeschikt bent geweest tijdens je opleiding, dan kan het traject tot het afsluiten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) langer duren. Je adviseur heeft meer tijd nodig om verschillende constructies uit te zoeken die voor jou het gunstigste zijn. Ook zal een gezondheidsverklaring mogelijk meer tijd in beslag nemen. Het is van belang dat je nu al het traject opstart. Neem direct contact op met een adviseur.
 • Heb je geen medisch dossier of andere bijzonderheden?
  Fijn! Je hebt veel keuze bij het afsluiten van een AOV. Mogelijk kan je profiteren van een lagere premie of een hogere zwangerschapsuitkering. Je kunt nog even wachten met het regelen, maar het is verstandig om op tijd te inventariseren wat de mogelijkheden zijn.

5 maanden voor afstudeerdatum

 • Denk alvast aan je BIG-registratie
  Als aankomende tandarts moet je jezelf, net als ieder andere zorgverlener, registreren in het BIG-register. Met de inschrijving in dit register maak je duidelijk dat je bevoegd bent als tandarts om je vak uit te oefenen. Bij de aanvraag van het BIG-register moet je je diploma overleggen, dus je hoeft dit pas aan het einde van de opleiding te regelen. Zet het alvast in je agenda. Je krijgt nog een reminder van ons.
 • Deel ervaringen! Vraag medestudenten naar hun voorbereiding
  Maak gebruik van de ervaringen van anderen. Annalous van Poppel, pas afgestudeerd en beginnende tandarts, vertelt hoe zij zich tijdens de studie heeft georiënteerd. Ook geeft ze handige tips om je zoektocht makkelijker te maken. Lees het interview met Annalous.
 • Ga je als zelfstandige aan het werk? Denk aan de KvK-registratie.
  Als je ervoor kiest om als zzp’er te werken, dan word je een zelfstandige ondernemer. Dat betekent dat je je moet inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Je moet hiervoor een aantal documenten invullen en een afspraak maken op een KvK-kantoor om de registratie te voltooien. Wil je meer informatie over inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Ga dan naar de website. Ook heeft de KvK voor jou een handig stappenplan.
 • Zorg voor een (eigen) klachtenregister
  De Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ) verplicht tandartsen om een klachtenregeling te hebben die voldoet aan de eisen van een erkende instantie. Zo waarborgt de overheid de kwaliteit in de zorg. Ga je als zelfstandige aan de slag? Dan heb je een eigen klachtenregeling nodig. Deze kun je regelen via de beroepsvereniging. Ga je werken in loondienst? Vraag jouw werkgever of de klachtenregeling voor jou geregeld is.

Bekijk de overige stappen van het stappenplan

6 tot 5 maanden voor afstuderen

Je bent op deze pagina

4 tot 3 maanden voor afstuderen

Lees de stappen »

2 tot 1 maand(en) voor afstuderen

Lees de stappen »