Veelgestelde vragen voor starters

We hebben de meestgestelde vragen op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze adviseurs, zij helpen je graag verder!

 • Bij een aantal maatschappijen kan er zonder gezondheidsverklaring, mits men lid is van de LHV, een AOV afgesloten worden. Wel wordt door deze maatschappijen ook een validiteitsverklaring afgenomen. Hierin wordt onder andere gevraagd of men tijdens de opleiding langer dan 30 dagen arbeidsongeschikt is geweest.

 • Bij een aantal maatschappijen heb je recht op zwangerschapsuitkering vanaf de ingangsdatum (dus geen wachttijd). Er zijn wel verschillen tussen maatschappijen. Zo mag je bij de één niet zwanger zijn op ingangsdatum en zit er ook verschil in de uitkeringsduur.

 • Vanaf 01-01-2013 geldt er een verbod op provisie bij adviesgevoelige en complexe producten (bijvoorbeeld bij de AOV). Vandaar dat je rechtstreeks een vergoeding voor het advies aan het adviesbureau moet betalen. Laat je op voorhand hierover goed informeren. De kosten van een AOV bestaan dus uit de premie van de verzekering plus de advies- en servicekosten. Naast de AOV krijgen starters ook te maken met de beroepsaansprakelijkheid en (tucht)rechtsbijstand. Over deze producten ontvangt het adviesbureau nog een vergoeding van de verzekeraar.

 • Nee. De AOV wordt gezien als een adviesgevoelig complex product. Verzekeraars bieden niet de mogelijkheid om het product rechtstreeks bij hen af te sluiten. Groot voordeel hiervan is dat je deskundig en onafhankelijk advies krijgt. Niet alleen bij het afsluiten, maar ook gedurende periode daarna. Een AOV dient men regelmatig te controleren om na te gaan of deze nog actueel is.

 • Nee. Onze afdeling Gezondheidszorg heeft bewust gekozen om zich alleen te richten op verzekeringen, hypotheken en pensioenen. Hierin zijn wij specialist. Wel hebben wij contacten met accountant kantoren welke gespecialiseerd zijn in medici.

 • Dit is niet verplicht, maar is wel raadzaam. Naast dat je aansprakelijk kan worden gesteld, kan je ook gedaagd worden voor een tuchtcollege. Dit laatste valt onder de rechtsbijstandverzekering. Daarnaast dekt deze polis alle zakelijke geschillen. Denk hierbij dus ook aan een geschil met opdrachtgever (bijvoorbeeld over betalingen).

 • Ja. Dit geldt zeker voor de beroepsaansprakelijkheid en AOV. Na je opleiding kun je ook, buiten je werk als waarnemer, aansprakelijk worden gesteld. Denk hierbij een hulpverlening op straat, dat ook geldt in het buitenland. Daarnaast is een AOV ook van groot belang. Na de opleiding val je niet meer onder de dekking van de SBOH. Mocht je arbeidsongeschikt raken, dan heb je geen dekking. Laat je daarom goed adviseren over de mogelijkheden om een AOV te sluiten.

 • Ja, tot € 50.000,- gelden er geen gezondheidsvragen. Je mag echter meer verzekeren met gezondheidsverklaring. Dit kan zeker interessant zijn. Men heeft hierdoor een hogere zwangerschapsuitkering, maar daarnaast heeft men meteen een hoger verzekerde som. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de verzekeraar. Zeker als er sprake is van een medisch dossier kan het raadzaam zijn om bij twee verzekeraars zonder gezondheidsverklaring gezamenlijk meer dan € 50.000,- te verzekeren.

 • Ja, Aon heeft hiervoor mogelijkheden. Uiteraard is dit afhankelijk van diverse factoren, zoals de hoogte van de gewenste hypotheek en het waarneemcontract. Ons advies is om op voorhand samen met een adviseur een eerste inventarisatie te maken. Vaak is z’n inventarisatie kosteloos.

 • Wij hebben ook algemene veelgestelde vragen. Deze vind je hier:

  Algemene veelgestelde vragen