Veelgestelde vragen algemeen

sectoren - gezondheidszorg - huisartsen - veelgestelde vragen algemeen

Hier vindt u een aantal veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen?
Neem contact op met onze adviseurs, zij beantwoorden uw vraag graag!

 • Voor het inkomen dat u verdient in loondienst, bent u verzekerd voor de WIA. Wel kunt u ook een aanvullende verzekering afsluiten op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Voor het deel dat u verdient als zelfstandige is er geen voorziening en moet u de AOV zelf regelen.

 • Vanuit de overheid is er geen voorziening voor ziekte en/of arbeidsongeschiktheid (AOV). Vandaar dat u, zodra u als zelfstandige begint, een AOV moet hebben. Het afsluiten van deze verzekering neemt tijd in beslag, dus adviseren wij u om tijdig (ongeveer 3 maanden van tevoren) dit traject te starten.

 • Als eindleeftijd kunt u het beste de leeftijd aanhouden waarin u voor het eerst pensioen krijgt uitgekeerd. Nu is dit 67 jaar, maar de pensioengerechtigde leeftijd wordt door de overheid gekoppeld aan de levensverwachting. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de pensioengerechtigde leeftijd hierdoor hoger.

  Daarom is het van belang om gedurende uw loopbaan ook na te denken over de toekomst. Wanneer wil en kan ik financieel gezien stoppen met werken? Als dit voor de pensioengerechtigde leeftijd is, kunt u uw AOV hierop afstemmen door bijvoorbeeld de eindleeftijd op 65 of 63 te zetten. Dit scheelt fors in de premie.

 • Bij de rechtsbijstandverzekering kan men ervoor kiezen om alleen de zakelijke dekking (inclusief tuchtrecht) te nemen. Daarnaast kan op dezelfde polis de particuliere dekking worden meegenomen. De particuliere dekking geldt voor het gehele gezin inclusief verkeer.

 • Afhankelijk van de reden van het loondienstverband is het verstandig om niet zomaar de lopende AOV te royeren. Vaak wordt bij een toekomstige associatie afgesproken om eerst, bijvoorbeeld voor 1 jaar, in loondienst te komen. Hierdoor valt u onder de wettelijke regeling bij ziekte of AO (WIA). Dit is een ongunstige regeling ten opzichte van de AOV voor zelfstandige die u op dat moment heeft.

  Vandaar dat u moet overwegen om gewoon als waarnemer te blijven werken. U behoudt dan de goede dekking van de AOV. Als u toch tijdelijk in loondienst gaat, bieden verzekeraars de mogelijkheid om de dekking door te laten lopen (omzetting van zelfstandige naar loondienst) of tijdelijk te laten sluimeren (geen dekking, maar wel mogelijkheid om polis zonder gezondheidswaarborgen op te starten).

 • Hierin bieden verzekeraars verschillende mogelijkheden. Deze variëren van het behouden van de dekking (ook in het buitenland) tot het laten sluimeren van de dekking.

 • Wij hebben ook veelgestelde vragen voor starters. Deze vindt u hier.


  Veelgestelde vragen voor starters