Huisarts in loondienst

Als huisarts in loondienst is er door je werkgever al veel voor je geregeld. Je bent verzekerd van inkomen, ook als er iets met je gebeurt, bijvoorbeeld als je een ongeval krijgt of als je langdurig ziek bent. Wel heeft dit mogelijk gevolgen voor je besteedbaar inkomen. Je werkgever is ook aansprakelijk voor beroepsfouten van werknemers. De praktijkhouder is dus aansprakelijk voor het (medisch) handelen van werknemers in loondienst.

Advies

Onze adviseurs informeren je graag over wat je moet regelen als je in loondienst gaat bij een huisartsenpraktijk.

Neem je incidenteel waar? Let op je risico’s!

Het komt nog wel eens voor dat een huisarts in loondienst tijdelijk of eenmalig als zelfstandige een dienst waarneemt. Wees je ervan bewust dat je deze (medische) handelingen niet uitvoert vanuit het loondienstcontract maar als zelfstandige. In die gevallen ben je dus zelf aansprakelijk en heb je (tijdelijk) een eigen beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig voor als er iets fout gaat.

Aan de slag als zelfstandig waarnemer

Als zelfstandig waarnemer ben je niet alleen zelf aansprakelijk voor je (medisch) handelen, maar je wordt tevens zelfstandig ondernemer met de bijbehorende verantwoordelijkheden. Je dient, dus voor je kunt starten, tijdig het nodige te regelen. Wij helpen graag bij een goede voorbereiding.

Bekijk hiervoor ook ons Gezond Starten-programma »

Gevolgen bij arbeidsongeschikt

Bij ziekte of arbeidsongeschikt wordt de eerste 2 jaar je loon gedeeltelijk doorbetaald volgens de afspraken in de CAO. Na 2 jaar val je in de WIA-regeling. Dit leidt mogelijk tot een (forse) inkomensterugval.

De WIA-regeling neemt namelijk gangbare arbeid als uitgangspunt. Dus er wordt niet gekeken naar je beroep als huisarts. Aan een uitkering worden strenge eisen gesteld en men kijkt naar jouw restverdiencapaciteit. Je hebt meerdere mogelijkheden om deze inkomensterugval op te vangen. Onze adviseurs vertellen je graag meer over onze verzekeringsoplossing.