Vind de balans tussen werk, privé en opleiding

Het huisartsenvak is een prachtig vak. Jij als huisarts in opleiding zal dit ongetwijfeld beamen. Je weet dus waarvoor je het doet, ook al is de opleiding lang en veeleisend. Het kan voor aiossen dan ook een uitdaging zijn om een goed evenwicht te vinden tussen werk, privé en studie. Fatima Naib is net afgestudeerd. Zij vertelt over haar ervaringen tijdens de opleiding en geeft jou tips om de juiste balans te vinden.

Hoe kijk je terug op je opleiding?

"Het is een zware opleiding, maar ik kijk er met een goed gevoel op terug. Vooral het eerste jaar was best wel pittig. Er komt van alles op je af, alles is nieuw. Daarna krijgt de opleiding meer gestalte. In het laatste jaar moet je vooral de eerste zes maanden flink aanpoten. Je komt in een nieuwe huisartsenpraktijk te zitten. Daarnaast moet je al je verplichte opdrachten in deze periode inleveren, zodat je kunt afstuderen. Gelukkig is het allemaal de moeite waard. Ik sta hier extra trots met mijn diploma in mijn handen."

Kun je de opleiding goed combineren met werk en privé?

"Meteen al in het eerste jaar had ik veel opdrachten, die ik in mijn eigen vrije tijd moest doen. Op de werkplek had ik hier geen tijd voor. Ik had mijn handen vol aan de zorg voor patiënten. Ik was dan ook vaak ’s avonds en in het weekend bezig met mijn opdrachten. Er bleef dan weinig tijd over om bijvoorbeeld zaterdagavond uit te gaan met vriendinnen of om zondagmiddag een bezoek te brengen aan familie. Gaandeweg de opleiding merk ik dat ik steeds beter de balans kon vinden."

Hoe gingen je collega’s om met volle agenda’s?

"Ik merkte dat veel collega´s ervoor gekozen hadden om de studie parttime te volgen. Dit waren vooral degenen met een druk privéleven, bijvoorbeeld doordat ze samen woonden of kinderen hadden. Veel van hen waren blij dat ze één dag in de week minder hoefden te werken. Die extra dag hadden ze hard nodig omdat ze anders gewoon niet toekomen aan de verplichte opdrachten die je voor je studie moet maken. Ik ben eigenlijk één van de weinigen die opleiding fulltime volgde. Achteraf denk ik: misschien was parttime voor mij ook een goed idee geweest. Je loopt niet eens zoveel uit, en die extra dag geeft je net iets meer ruimte. Bij ons kon je ook na het eerste en tweede jaar nog kiezen voor parttime. Daar hoef je volgens mij niet per se kinderen voor te hebben."

"Wees realistisch. Leg de lat niet zo hoog dat je erin vast loopt."

- Fatima Naib, oud aios

Hoe heb je als voltijd aios toch het hoofd koel gehouden?

"Ik wist vooraf goed wat ik uit de opleiding wilde halen. Niet alles wat in het programma aan bod komt is voor iedereen even relevant. De opleiding is best algemeen en voor iedereen hetzelfde. Je moet je dus goed bedenken: wat wil ik bereiken en wat heb ik dan nodig? Ik werkte bijvoorbeeld voor de start van de opleiding op de afdeling cardiologie. Het meeste hierover was voor mij al bekend, dus besteedde ik hier minder tijd aan. Daardoor had ik meer tijd voor andere onderdelen die ik goed onder de knie wilde krijgen."

Heb je nog tips voor de huidige aios?

"Wees realistisch. Leg de lat niet zo hoog dat je erin vast loopt. Dan wordt de opleiding een stuk lastiger en kan het je uiteindelijk opbreken. En plan je werkzaamheden voor de studie goed in, zodat je het overzicht houdt. Heb je toch problemen met werk, opleiding of privé? Praat er dan over met je mentor of begeleider. Praat er ook over met je collega’s en vrienden, zij begrijpen als geen ander waar je het over hebt. Bedenk tot slot vooraf goed hoeveel je wilt werken, hoe je wilt studeren en ook hoeveel tijd je privé nodig hebt. Veel opleidingen bieden de mogelijkheid om de studie in parttime te volgen."

Adviezen en tips van Aon

Kom je er niet uit met je vrienden of collega’s, aarzel dan niet om te overleggen met een professional. Hiervoor heeft de SBOH als jouw werkgever afspraken gemaakt met diverse partijen. Kijk voor meer informatie op de website van het SBOH.