Wat verandert er voor jou?

Wanneer je klaar bent met je studie, sta je voor een belangrijke keuze: ga je waarnemen of in loondienst? De keuze die je maakt is van invloed op welke risico’s je loopt en dus ook op welke verzekeringen je nodig hebt. Welke keuze je ook maakt, je bent na je afstuderen niet meer in loondienst bij de SBOH. Je kunt dus ook niet meer rekenen op de verzekeringen die er vanuit de SBOH voor jou als huisarts in opleiding geregeld waren. Als je in loondienst gaat, regelt je werkgever de meest belangrijke verzekeringen voor je. Als je gaat waarnemen, ga je daar zelf voor zorgen.

Ga je in loondienst?

Ga je werken voor een vaste werkgever binnen een bestaande huisartsenpraktijk? Dan kun je rekenen op een vast inkomen. Ook als je bijvoorbeeld ziek wordt of een ongeluk krijgt. Ook is jouw werkgever er verantwoordelijk voor dat jij goed verzekerd bent, wanneer er tijdens het uitoefenen van jouw taken als huisarts iets gebeurt. Bijvoorbeeld als een patiënt jou aansprakelijk stelt en je in een juridisch geschil terecht komt (of voor het tuchtrecht gedaagd wordt).

 • Checklist
  De LHV heeft de handige checklist 'Loondienst' (inlog alleen voor leden) voor startende huisartsen die in loondienst gaan.

 • Privé-verzekeringen
  De meest belangrijke verzekeringen regelt je werkgever voor je, maar hij regelt niet alles.
  Bekijk nu onze privé-verzekeringen »

Naar in loondienst

Begin je met waarnemen?

Dan verandert er veel voor je. Je bent als zelfstandig ondernemer nu zelf verantwoordelijk voor je inkomen, je financiële zekerheid en jouw medisch handelen en de gevolgen daarvan.

 • Checklist
  De LHV heeft handige checklisten (inlog alleen voor leden) als je na de opleiding wilt waarnemen.

 • Verzekeringen
  Vanuit de overheid is er niets geregeld om de financiële zekerheid voor jou als ondernemer te garanderen. Je zult dus zelf voor inkomsten moeten zorgen wanneer je (tijdelijk) niet meer kunt werken, door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval. Ook wanneer je aansprakelijk gesteld wordt moet je jezelf kunnen verweren. Echt noodzakelijke verzekeringen voor een startende waarnemer zijn de AOV, beroepsaansprakelijkheid en rechtsbijstand.

Naar waarnemen