Stappenplan voor beginnende huisartsen

Met dit stappenplan zorgen we ervoor dat jij als huisarts in opleiding niets vergeet en klaar bent om gezond te starten in de praktijk! Bekijk onderstaande stappen als je zes of vijf maanden voor je afstudeerdatum zit. 

6 maanden voor afstudeerdatum

 • Heb je een medisch dossier?
  Als je arbeidsongeschikt bent geweest tijdens je opleiding, dan kan het traject tot het afsluiten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) langer duren. Een adviseur heeft meer tijd nodig om verschillende constructies uit te zoeken die voor jou het gunstigste zijn. Ook zal een gezondheidsverklaring mogelijk meer tijd in beslag nemen. Het is van belang dat je nu al het traject opstart. Neem contact op met onze adviseurs.

 • Heb je geen medisch dossier of andere bijzonderheden?
  Fijn! Je hebt veel keuze bij het afsluiten van een AOV. Mogelijk kan je profiteren van een lagere premie of een hogere zwangerschapsuitkering. Je kunt nog even wachten met het regelen, maar het is verstandig om op tijd te inventariseren wat de mogelijkheden zijn.

 • Kan ik zonder medische vragen een AOV sluiten?
  Bij een aantal maatschappijen kan er zonder gezondheidsverklaring, mits je lid bent van de LHV, een AOV afgesloten worden. Wel wordt door deze maatschappijen ook een validiteitsverklaring afgenomen. Hierin wordt onder andere gevraagd of je tijdens de opleiding langer dan 30 dagen arbeidsongeschikt bent geweest.

 • Denk je aan een huis kopen?
  Als huisarts in opleiding droom je misschien van een eigen huis. Maar kom je als AIOS wel in aanmerking voor een hypotheek? Het is toch een grote financiële verandering, want aan een hypotheek zit je jaren vast. Hoe gaan banken om met jouw studieschuld of met de werkgeversverklaring vanuit de SBOH? Lees meer over hypotheek voor huisartsen in opleiding. Wil je precies weten wat jouw mogelijkheden zijn? Vraag het onze adviseurs.

5 maanden voor afstudeerdatum

 • Denk alvast aan je BIG-registratie
  Als aankomende huisarts moet je jezelf, net als ieder andere zorgverlener, registreren in het BIG-register. Met de inschrijving in dit register maak je duidelijk dat je bevoegd bent als huisarts om je vak uit te oefenen. Bij de aanvraag van het BIG-register moet je je diploma overleggen, dus je hoeft dit pas aan het einde van de opleiding te regelen. Zet het alvast in je agenda. Je krijgt nog een reminder van ons.

 • Deel ervaringen! Vraag collega's naar hun voorbereiding
  Maak gebruik van de ervaringen van anderen. Elke Maas is huisarts, werkt als zzp'er in de regio Sint-Oedenrode en Gemert en vertelt hoe zij zich heeft georiënteerd als startende waarnemend huisarts. Lees het interview.

 • Ga je als zelfstandige aan het werk? Denk aan de KvK.
  Als je ervoor kiest om als zzp’er te werken, dan word je een zelfstandige ondernemer. Dat betekent dat je je moet inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Je moet hiervoor een aantal documenten invullen en een afspraak maken op een KvK-kantoor om de registratie te voltooien. Wil je meer informatie over inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Ga dan naar de website.

 • Zorg voor een (eigen) klachtenregister
  De Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ) verplicht huisartsen om een klachtenregeling te hebben die voldoet aan de eisen van een erkende instantie. Zo waarborgt de overheid de kwaliteit in de zorg. Ga je als zelfstandige aan de slag? Dan heb je een eigen klachtenregeling nodig. Deze kun je kosteloos downloaden op de website van de LHV.

 • Wat is het voordeel van meer verzekeren dan € 50.000,- bij de AOV?
  Een hogere AOV dan € 50.000,- kan zeker interessant zijn. Je hebt hierdoor een hogere zwangerschapsuitkering, maar daarnaast heeft men meteen een hoger verzekerde som. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de verzekeraar. Zeker als er sprake is van een medisch dossier kan het raadzaam zijn om bij twee verzekeraars zonder gezondheidsverklaring gezamenlijk meer dan € 50.000,- te verzekeren.

Bekijk de overige stappen van het stappenplan

6 tot 5 maanden voor afstuderen

Je bent op deze pagina

4 tot 3 maanden voor afstuderen

Lees de stappen »

2 tot 1 maand(en) voor het afstuderen

Lees de stappen »