Je bent als AIOS bijna klaar met je opleiding. Eindelijk, nog een paar maanden en je gaat aan de slag als waarnemer of huisarts in loondienst. Maar ben je hier wel klaar voor? Veel artsen in opleiding zijn de laatste maanden vooral druk met afstuderen. Daardoor vergeten ze soms een aantal belangrijke zaken te regelen. Wij stelden de vraag aan AIOS op het LOVAH Congres: hoe goed ben jij voorbereid op jouw start als huisarts?
Workshops, debat en informatiemarkt
Honderden aspirant-huisartsen dwalen rond in de gangen van een oud fabriekscomplex van DeFabrique in Utrecht. Ze zijn op weg naar een van de vele workshops, het plenaire debat of de informatiemarkt. Verschillende thema’s staan centraal: de meest voorkomende oogklachten, tips en tricks over jicht en werken als huisarts in het buitenland. Ook de AIOS die meer willen weten over de grootste risico’s als huisarts zitten hier goed.
Behoefte aan meer begeleiding
Laatstejaars Nima zit aan een tafeltje boekjes door te nemen. Over een half jaar begint hij als waarnemer, maar hij heeft zich nog niet verdiept in wat hij nog moet doen voor die tijd. Nima: “Ik weet dat ik een aantal zaken moet regelen, zoals een accountant, een boekhouder en de inschrijving bij de KvK. Over de risico’s als starter heb ik niet echt nagedacht. Ik weet natuurlijk dat je zonder loon zit als je langdurig ziek bent.” Op de vraag hoe hij dat op gaat lossen, haalt hij zijn schouders op. “Geen idee. Op dit gebied zou ik best meer begeleiding willen.”
Rechtsbijstand? Nog niet aan gedacht
Even verderop zit Tamara aan een hoge tafel met een kop koffie. Zij is laatstejaars AIOS, en ook zij gaat aankomend jaar van start als huisarts. Tamara: “Ik begin zeer waarschijnlijk in loondienst. Dan wordt alles voor je geregeld. Maar ik ben er nog niet helemaal uit. Ik heb nog even tijd om daarover na te denken.” Heeft ze helder wat haar grootste risico’s zijn, als ze toch gaat waarnemen? “Ik weet dat je je moet verzekeren tegen aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid. Tuchtrechtsbijstand? Daar heb ik nog niet aan gedacht.”
Druk met afronden studie
De verhalen van Nima en Tamara staan niet op zichzelf. Jan van Erk, adviseur Gezondheidszorg & Welzijn binnen Aon, herkent wat beide bezoekers vertellen. ”Ik heb vandaag veel huisartsen in opleiding gesproken, bij onze stand en na mijn workshop Waarnemen of in loondienst. Daar vertellen veel AIOS dat ze het lastig vinden om zich goed voor te bereiden op het huisartsenbestaan. Het is veel uitzoekwerk, waar ze niet altijd tijd voor hebben. Begrijpelijk, want ze zijn volop bezig om hun opleiding succesvol af te ronden.”
Voorbereid met Gezond starten
Veel huisartsen in opleiding hebben behoefte aan een extra steuntje in de rug. Aon heeft daarom een speciale campagne ontwikkeld. Jan: ”Met Gezond Starten ontvang je relevante artikelen en (instructie)video’s die jou helpen met je voorbereiding. Denk aan een handig stappenplan met zaken die je op tijd moet regelen en een digitaal college over jouw grootste risico’s. Ook geven we tips en leggen we jou uit wat de grootste valkuilen zijn. Zo kan jij je volledig concentreren op het afstuderen én ben je verzekerd van een zorgeloze start”.
Wil je ook gezond van start als huisarts? Meld je dan aan voor het gratis Gezond Starten-programma of lees meer over Gezond Starten.