Auto zakelijk of privé verzekeren als zzp'er?

Veel zzp’ers gebruiken hun auto zowel zakelijk als privé. Maar moet u uw auto dan zakelijk of privé verzekeren? En wat zijn de verschillen? Wij leggen het uit.

Een zakelijke auto verzekert u zakelijk

Als uw auto op naam van de zaak staat - of dit nou een BV of een eenmanszaak is - dan bent u verplicht om uw auto zakelijk te verzekeren. Een zakelijke verzekering dekt schade bij zakelijke ritten, maar ook bij privégebruik. U bent dus met één verzekering gedekt voor schade met een zakelijke verzekering.

Een particuliere auto kunt u óók zakelijk verzekeren

Veel zzp’ers hebben een privé-auto die zij ook voor zakelijke ritten gebruiken. Is dit ook voor u het geval, dan heeft u ook een zakelijke verzekering nodig, want een privé verzekering volstaat in dan niet. Een particuliere verzekering dekt namelijk alleen schade bij privégebruik, en niet bij zakelijke ritten.

Gebruikt u uw privé-auto voor zowel zakelijke als privéritten? Sluit dan een zakelijke verzekering af om in beide gevallen goed gedekt te zijn.

Verschillen tussen zakelijk en privé verzekeren

Er is een aantal verschillen tussen een zakelijke en particuliere autoverzekering.

Het aantal bestuurders

Bij een particuliere autoverzekering geeft u aan wie er het meest in het voertuig rijdt. U geeft één hoofdbestuurder op. Uw partner kan zo vaak in uw auto rijden als u wilt, maar als een ander vaker in het voertuig rijdt dan de hoofdbestuurder kunt u problemen krijgen met de verzekeraar als er schade ontstaat.

Bij een zakelijke autoverzekering is het wel mogelijk om meerdere bestuurders in het voertuig te laten rijden. Daarbij ligt het eraan welke voorwaarden voor uw specifieke verzekering gelden, dit wordt afgestemd op uw bedrijf en situatie. Controleer daarom altijd uw polisvoorwaarden.

Zakelijke premie is vaak hoger

Meestal is de premie van een zakelijke autoverzekering hoger dan die van een particuliere verzekering. Dat komt doordat zakelijke auto's vaak meer kilometers afleggen en er daardoor een hoger risico is op schade. Ook is de premie vaak hoger als er meerdere bestuurders in het voertuig rijden.

Financiële zakelijke voordelen

Ondanks de hogere premie profiteert u van financiële voordelen als u uw auto zakelijk verzekert en op de naam van uw onderneming heeft staan. U kunt bijvoorbeeld de kosten van de verzekering aftrekken van uw winst voor de inkomstenbelasting.

Ook kosten zoals wegenbelasting, onderhoud, brandstof en parkeerkosten kunt u aftrekken voor de belasting. Net als de aanschafkosten. Dit levert vaak voordeel op ten opzichte van een privé-voertuig. Daarnaast krijgt u ook de btw terug die u betaalt over uw zakelijke autokosten.

Zorg dat u goed verzekerd bent

Als u uw auto gebruikt voor zakelijke ritten heeft u dus altijd een Zakelijke Autoverzekering nodig. Aon biedt een verzekering op maat voor uw bedrijf. Lees meer over onze Zakelijke Autoverzekering of neem contact op voor advies voor uw situatie.

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten. 

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?

Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.

Lees verder

Een phishing mail herkennen: zo doet u dat

Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op rij.

Lees verder

Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Lees verder