Top 5 gevaren voor uw bedrijf: Ziekteverzuim

Uitval van personeel zorgt in veel gevallen voor problemen. Zonder leerkrachten, winkelmedewerkers of productiemedewerkers wordt het lastig om de boel draaiende te houden.

Daarom is het belangrijk om ziekteverzuim zo goed mogelijk te voorkomen. Maar hoe doet u dat?

Welke factoren leiden tot verzuim?

Wij zetten de belangrijkste oorzaken van verzuim op een rij en geven tips zodat u uitval van medewerkers zo veel mogelijk kunt beperken.

Burn-out, een belangrijke veroorzaker van verzuim

Een groot gedeelte van langdurig verzuim komt door een burn-out. Dat gebeurt als werknemers voor een lange tijd te veel stress ervaren. De oorzaak van de spanning kan werkgerelateerd zijn, bijvoorbeeld door de werkdruk of de werksfeer, maar ook door problemen in de privé-sfeer zoals schulden of relatieproblemen.

Een burn-out komt steeds vaker voor in het mkb

Vooral bij kleine en middelgrote bedrijven komt verzuim door een burn-out steeds vaker voor. Werknemers werken te lang door bij klachten omdat het een grote impact heeft als ze zich ziek melden. Ze voelen een grote verantwoordelijkheid en voelen zich daarom bezwaard om zich ziek te melden.

Verzuim door fysieke klachten

Daarnaast speelt fysieke arbeidsbelasting een grote rol. Zware werkzaamheden kunnen leiden tot fysieke klachten, bijvoorbeeld in de rug. Dit komt vaak voor bij werknemers in de bouw en industrie, maar ook langdurig achter een bureau zitten brengt zorgt vaak voor klachten. Als laatste is er natuurlijk ook de griep die jaarlijks een deel van het verzuim veroorzaakt.

3 tips om ziekteverzuim te voorkomen

Tip 1: zorg voor een veilige werkomgeving

Wat voor bedrijf u ook heeft, een veilige werkomgeving is belangrijk. Stel een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op om een goed beeld te krijgen van de risico's in uw bedrijf. Met het overzicht van fysieke én mentale risico's die medewerkers in uw bedrijf lopen kunt u acties ondernemen en een veiligere werkomgeving creëren.

Tip 2: zorg voor open communicatie

Maak het werknemers gemakkelijk om te praten over lastige situaties, uitdagingen en conflicten. Door open communicatie te stimuleren komen problemen eerder boven water. Zo kunt u in een vroeg stadium meedenken over een oplossing en voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. Ook weet u beter wat er speelt, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 3: wees flexibel

De arbeidsmarkt is veel flexibeler dan jaren geleden. Mensen wisselen vaker van baan en de verhouding tussen werk en privé is sinds de coronapandemie veranderd. Veel werknemers vinden de sfeer in het bedrijf belangrijk, net als persoonlijke ontwikkeling en flexibele werktijden. Als u de wensen van uw medewerkers waarmaakt, zullen ze tevredener zijn en is de kans op verzuim kleiner.

Bent u goed voorbereid op verzuim?

Wanneer een van uw medewerkers ziek wordt, kan dat grote financiële gevolgen hebben voor uw bedrijf. Heeft u alles rondom verzuim goed geregeld heeft? Of loopt u onnodige risico's? Wij helpen u met het in kaart brengen van uw verzuim situatie. Doe de scan en krijg direct inzicht of u goed bent voorbereid.

Dossier: top risico's voor uw bedrijf

U bent vooral druk met het goed runnen van uw bedrijf. En wanneer het goed gaat, denkt u liever niet aan eventuele risico's die u loopt. Toch is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Daarom hebben wij de belangrijkste bedrijfsrisico's voor u op een rij gezet en geven we u tips om ze te voorkomen.

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten. 

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?

Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.

Lees verder

Een phishing mail herkennen: zo doet u dat

Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op rij.

Lees verder

Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Lees verder