Top 5 gevaren voor uw bedrijf: Machine-uitval

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt? Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen: werkzaamheden komen stil te liggen, de bezetting van medewerkers moet veranderd worden, en u kunt niet voldoen aan leveringsafspraken. Een grote financiële klap.

Wij hebben de belangrijkste oorzaken van machine-uitval uitgezocht en geven tips zodat u uitval zo goed mogelijk kunt voorkomen. Mocht het toch eens fout gaan dan vangen de Machinebreukverzekering en Bedrijfsschadeverzekering de kosten op.

Oorzaken van machine-uitval

Uitval – of ongeplande downtime - van machines in uw bedrijf kan verschillende oorzaken hebben. Wellicht is uw machine aan onderhoud of vervanging toe, of is er een technische storing doordat de software is verouderd. Bij alle machines treed slijtage op door gebruik.

Daarnaast gaan machines vaak stuk door een menselijke fout. Als een werknemer niet goed is opgeleid om met een machine te werken, is er een groter risico dat deze verkeerd bediend wordt en daardoor stuk gaat. Maar ook door niet consequent alle veiligheidsmaatregelen te volgen loopt u meer risico op een machinebreuk.

Ook externe factoren zorgen dat machines stuk gaan. Bijvoorbeeld een brand of storm.

3 tips om machine-uitval te voorkomen

Tip 1: Voer preventief onderhoud uit

Preventief onderhoud aan uw machines verkleint het risico op uitval. Het is een eenvoudige stap om te nemen, maar misschien ook één die u makkelijk uitstelt wanneer het even niet uitkomt.

Toch is het belangrijk om u zorgvuldig aan het onderhoudsschema te houden, want als de machine uitvalt door slijtage zijn de kosten vaak veel hoger dan het onderhoud had gekost.

Een hulpmiddel bij het plannen van onderhoud is een kostenanalyse. Zet alle kosten waarmee u te maken krijgt bij volledige uitval op een rijtje. Zo weet u precies wat de financiële gevolgen zijn. Vaak zijn die totale kosten veel hoger dan u had verwacht.

Bij uitval van zo'n machine komt uw productieproces waarschijnlijk stil te liggen waardoor productie stilvalt. Uw medewerkers kunnen hun werk dan niet uitvoeren. Ook het repareren van de machine en het opnieuw opstarten van uw productieproces kost tijd en geld. Daarnaast moet u mogelijk klanten teleurstellen en loopt uw bedrijf reputatieschade op.

Tip 2: Maak gebruik van beschikbare technologie

Er zijn hulpmiddelen beschikbaar die uw machines monitoren en u waarschuwen wanneer er gevaar is voor uitval. Met slimme technologie worden signalen gemeten die een storing kunnen voorspellen, zoals temperatuur, hitte, licht en trillingen. Bij een teken van een opkomende storing krijgen medewerkers een seintje. Daarmee lost u problemen vroegtijdig op en voorkomt u uitval.

Tip 3: Leid werknemers goed op

Door medewerkers goed op te leiden en te trainen om met uw machines te werken, verkleint u het risico op machinebreuk door verkeerde bediening. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke veiligheidsmaatregelen te nemen met oog op de bediening. Zorg dat werknemers getraind worden zodat zij goed op de hoogte zijn van de maatregelen, en dat er controle wordt uitgevoerd op de naleving ervan.

Als laatste is ook het regelmatig schoonmaken van de machine vereist. Maak een schema en zorg dat werknemers de schoonmaak zorgvuldig uitvoeren. Zo is de kans klein dat de machine het begeeft door achterstallige schoonmaak zoals verstopping.

Hoe goed bent u voorbereid op een onverwachte situatie?

Onverwachte situaties in uw bedrijf kunnen tot grote problemen leiden. Weet u op welke situaties u zich kunt voorbereiden? En hoe u weer financiëel gezond uit deze situaties komt? Doe de test en kom erachter hoe goed u bent voorbereid.

Dossier: top risico's voor uw bedrijf

U bent vooral druk met het goed runnen van uw bedrijf. En wanneer het goed gaat, denkt u liever niet aan eventuele risico's die u loopt. Toch is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Daarom hebben wij de belangrijkste bedrijfsrisico's voor u op een rij gezet en geven we u tips om ze te voorkomen.

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten. 

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?

Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.

Lees verder

Een phishing mail herkennen: zo doet u dat

Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op rij.

Lees verder

Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Lees verder