Checklist: Zo kunt u stormschade voorkomen bij uw organisatie

Harde wind en windstoten komen regelmatig voor in Nederland. Op zo'n 27 dagen per jaar waait het met gemiddeld windkracht 7, en op 8 dagen is er sprake van storm.

Storm kan tot grote schade leiden, bijvoorbeeld aan gebouwen en auto's. In 2021 keerden verzekeraars 465 miljoen euro uit aan weerschade. Ondanks dat u zich voor dit risico kunt verzekeren, kunt u nog beter stormschade voorkomen.

Waar kunt u op letten?

Met deze checklist beperkt u het risico op stormschade bij uw bedrijf.

Sluit altijd alle ramen en deuren

Dit is extra belangrijk wanneer er een storm op komst is, om uw gebouw zo goed mogelijk te beschermen. Openstaande ramen - al staan ze maar op een kiertje – kunnen wind vangen en kapotwaaien. Controleer daarom goed of alle deuren en ramen goed dicht zitten.

Vergeet ook niet om eventuele rolluiken en zonneschermen langs te gaan. Zorg dat rolluiken dicht zijn en dat zonneschermen opgerold zijn. Op deze manier vangen ze zo weinig mogelijk wind en is er minder kans dat ze schade oplopen.

Maak dakgoten en regenpijpen regelmatig schoon

Bij storm komt vaak regen kijken. Een grote hoeveelheid neerslag kan ervoor zorgen dat dakgoten en regenpijpen verstopt raken en vollopen. Daardoor neemt het risico op lekkage toe.

Heeft uw pand dakgoten? Maak dan de dakgoten en regenpijpen regelmatig schoon, zo zorgt u ervoor dat de neerslag wordt opgevangen en weg kan stromen.

Haal losse onderdelen naar binnen

Heeft u spullen buiten staan? Denk aan tafels en stoelen, parasols, afvalcontainers of bloempotten. Zet zoveel mogelijk binnen en maak vast wat niet naar binnen kan met een stevige ketting of een touw. Zo voorkomt u dat spullen kapotwaaien, of bijvoorbeeld tegen uw ramen aan waaien.

Hetzelfde geldt voor andere lossen onderdelen aan uw pand die wind kunnen vangen, zoals reclameborden of vlaggen. Als u zonnepanelen op uw bedrijfspand heeft, is het ook verstandig om te controleren of deze goed vastzitten.

Parkeer uw auto's en bedrijfsbussen veilig

Uw bedrijfsauto of bedrijfsbus kan- veel schade oplopen bij een storm. Zorg dat uw voertuigen in een garage staan als dit mogelijk is. Als u buiten moet parkeren, kies dan een verstandige parkeerplek uit. Let erop dat u niet parkeert dicht bij een boom, of bij gebouwen waar dakpannen vanaf kunnen waaien.

Heeft u medewerkers die ook een auto van de zaak rijden? Zorg er dan voor dat zij hun voertuigen ook zo veilig mogelijk parkeren, en dat ze niet de weg op gaan bij storm. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Let op bomen en struiken

Als u bomen en struiken op uw grond heeft staan is het verstandig deze te snoeien, zodat ze minder wind vangen en niet zo snel omwaaien. Let ook op rotte bomen die makkelijk omwaaien, of loshangende takken.

Voor bomen die niet op uw grond staan, maar wel mogelijk schade veroorzaken als er een storm op komst is, kunt u contact opnemen met de gemeente. Zij zorgen er bij onveilige situaties voor dat de boom wordt gesnoeid of gekapt.

Belangrijk: dek u tegen stormschade

Ondanks goede voorzorgsmaatregelen kan het toch gebeuren dat er schade ontstaat door storm. Gelukkig bent u in de meeste gevallen gedekt voor stormschade, of kunt u zich dekken tegen dit risico. Lees meer over u zich kunt verzekeren tegen stormschade en hoe u stormschade kunt melden.