Top 5 gevaren voor uw bedrijf: milieuschade

Als u een bedrijf heeft denkt u misschien niet direct aan het risico op milieuschade. Toch kan iedere ondernemer ermee te maken krijgen, zelfs als u de schade niet zelf veroorzaakt. En ontstaat toch milieuschade, dan zijn de hoge kosten van sanering vaak ook nog eens voor uw rekening.

Voldoende reden dus om eens stil te staan bij de oorzaken van milieuschade en wat u kunt doen om het te voorkomen.

Asbest, bluswater en meer: oorzaken van milieuschade

Er is sprake van milieuschade als het milieu wordt aangetast, bijvoorbeeld bij verontreiniging van de bodem, water, mensen, dieren of planten.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als er door een storm asbest vrijkomt uit het dak van uw bedrijfspand. Maar ook als er olie lekt uit uw vrachtwagens, of als u met schoonmaakmiddelen of verontreinigd bluswater de bodem of het water vervuilt.

Het is dus belangrijk om te weten hoe u schade kunt voorkomen en hoe u dit risico beperkt.

3 tips om milieuschade te voorkomen

Tip 1: Verwijder asbest

Het is al sinds 1993 verboden om asbest te gebruiken, maar er bestaan nog veel gebouwen die asbest bevatten. Wanneer asbestdaken beschadigd raken door regen of een storm, komen er giftige stoffen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Laat daarom asbest verwijderen om milieuschade te voorkomen. In 2024 moet alle asbest verwijderd zijn, wacht er dus niet te lang mee.

Tip 2: Voorkom brand

Een veelvoorkomende oorzaak van milieuschade bij bedrijven is verontreinigd bluswater. Dit komt vrij als er een brand uitbreekt die geblust moet worden. Werkt u met (auto)banden of rubber, dan komt daar het gevaar bij van giftige stoffen die vrijkomen. Om milieuschade te voorkomen is het dus belangrijk om brand te voorkomen. Lees ook hoe u brand kunt voorkomen.

Tip 3: Houd u aan regels voor gevaarlijke stoffen

Werkt uw bedrijf met gevaarlijke stoffen? Milieuschade is een groter risico als u bijvoorbeeld werkt met schoonmaakmiddelen, verf, chemische stoffen of olie. Zorg er daarom voor dat u voldoet aan de eisen die de overheid stelt voor het werken met gevaarlijke middelen, en leef de voorzorgsmaatregelen zorgvuldig na. Zo beperkt u het risico van milieuschade

Kosten van milieuschade door een ander

Het kan gebeuren dat uw grond of water is vervuild door een ander. Ook in dat geval draait u vaak voor de kosten van sanering op. Stel dat een bedrijf kilometers verderop grote milieuschade veroorzaakt, kan dit ook uw grond of leidingen vervuilen. De vervuiling moet echter wel opgeruimd worden.

Helaas heeft u weinig invloed op milieuschade die anderen veroorzaken, en is het lastig om dit risico te beperken. De Milieuschadeverzekering biedt uitkomst en dekt de kosten voor milieuschade, ook wanneer dit is veroorzaakt door derden.

Hoe goed bent u voorbereid op een onverwachte situatie?

Onverwachte situaties in uw bedrijf kunnen tot grote problemen leiden. Weet u op welke situaties u zich kunt voorbereiden? En hoe u weer financieel gezond uit deze situaties komt? Doe de quiz en ontdek hoe goed u bent voorbereid.

Dossier: top risico's voor uw bedrijf

U bent vooral druk met het goed runnen van uw bedrijf. En wanneer het goed gaat, denkt u liever niet aan eventuele risico's die u loopt. Toch is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Daarom hebben wij de belangrijkste bedrijfsrisico's voor u op een rij gezet en geven we u tips om ze te voorkomen.

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten. 

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?

Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.

Lees verder

Een phishing mail herkennen: zo doet u dat

Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op rij.

Lees verder

Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Lees verder