Top 5 gevaren voor uw bedrijf: brand

U denkt er liever niet aan, maar het kan iedere organisatie overkomen: brand. Jaarlijks zijn er meer dan 3000 bedrijfsbranden en de schade is vaak enorm.

Oorzaken van een bedrijfsbrand

De meest voorkomende oorzaken van bedrijfsbranden zijn kortsluiting, menselijk handelen en brandstichting.

Branden ontstaan bijvoorbeeld door elektra die verouderd of defect is, een medewerker die een machine verkeerd gebruikt of veiligheidsmaatregelen die niet opvolgt. Of iemand die een sigarettenpeuk niet goed uitmaakt. Ook komt het vaak voor dat branden worden aangestoken.

3 tips om brand in uw bedrijf te voorkomen

Zelf kunt u het risico op brand verkleinen met behulp van een aantal praktische stappen. Lees hier drie belangrijke tips van onze experts. Daarmee pakt u de meest voorkomende oorzaken van brand aan.

Tip 1: Plaats voldoende rookmelders

Sinds juli 2022 is de rookmelderverplichting voor bedrijven van kracht. Dit betekent dat ieder bedrijf moet voldoen aan regels met betrekking tot brandveiligheid. Het plaatsen van rookmelders is niet voor niets verplicht, want in veel gevallen voorkomt dit grotere schade.

Tip 2: Creëer bewustheid onder medewerkers

Een groot deel van de bedrijfsbranden worden veroorzaakt door menselijke fouten. Daarom is het belangrijk om medewerkers goed te trainen, zodat ze bewust worden van de gevaren. Het risico op een brand wordt door naleving van simpele regels een stuk kleiner.

Tip 3: Houd elektrische installaties veilig

Zorg ervoor dat elektrische installaties aan wettelijke eisen voldoen en dat u de situatie veilig houdt. Door apparaten tijdig te vervangen, controles in te plannen en onderhoud uit te voeren beperkt u het risico op een brand.

Lees hier meer tips om brand te voorkomen in uw bedrijf

Hoe goed bent u voorbereid op een onverwachte situatie?

Onverwachte situaties in uw bedrijf kunnen tot grote problemen leiden. Weet u op welke situaties u zich kunt voorbereiden? En hoe u weer financieel gezond uit deze situaties komt? Doe de quiz en ontdek hoe goed u bent voorbereid.

Dossier: top risico's voor uw bedrijf

U bent vooral druk met het goed runnen van uw bedrijf. En wanneer het goed gaat, denkt u liever niet aan eventuele risico's die u loopt. Toch is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Daarom hebben wij de belangrijkste bedrijfsrisico's voor u op een rij gezet en geven we u tips om ze te voorkomen.

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten. 

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?

Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.

Lees verder

Een phishing mail herkennen: zo doet u dat

Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op rij.

Lees verder

Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Lees verder