Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

In het nieuws komen regelmatig berichten voorbij van datalekken. Denk bijvoorbeeld aan Linkedin waar gegevens van ruim 700 miljoen gebruikers uitlekten. Maar ook MKB’ers zijn vaak slachtoffer.

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen. Zo werkt u aan uw Cybersecurity

Wat is een datalek?

Een datalek is een inbreuk op de beveiliging van persoonsgegevens. Dit betekent dat er zonder dat het de bedoeling is, persoonsgegevens worden gedeeld, gewijzigd of kwijtraken. Hierdoor ontstaat het gevaar op identiteitsfraude, oplichting, phishing, of diefstal.

Een voorbeeld van een datalek is een usb-stick met persoonsgegevens die kwijtraakt, of een medewerker die per ongeluk een klantenlijst naar de verkeerde ontvanger stuurt. Meestal is de oorzaak van een datalek namelijk een menselijke fout.

De AVG stelt strenge eisen op het gebied van het registreren en gebruiken van persoonsgegevens. Zo zijn organisaties verplicht maatregelen te nemen om persoonsgegevens veilig te houden. Ook moet elk datalek gedocumenteerd worden en moeten ernstige lekken gemeld worden bij het meldloket van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Hoe voorkomt u een datalek?

Tip 1: Bewustzijn is belangrijk

De meeste datalekken ontstaan door een menselijke fout. Daarom is het belangrijk om het belang van het zorgvuldig omgaan met data te bespreken met collega's in uw organisatie. Zorg dat iedereen bewust is van het gevaar van een datalek en dat er regels worden opgesteld waardoor de kans op een fout kleiner wordt. Zorg ook dat medewerkers dit beleid naleven en verzorg bijvoorbeeld een periodieke training.

Tip 2: Verzamel alleen wat nodig is

Verzamel geen data die u niet nodig heeft en vertel uw klanten waar u de verzamelde gegevens voor gebruikt. Door kritisch te zijn op de data die uw bedrijf nodig heeft, voorkomt u dat er eventueel meer gevoelige data lekt dan nodig. Bij gevoelige gegevens is het goed om na te denken waarom u de data nodig heeft en wat u daarmee gaat doen. Verwijder daarnaast gegevens wanneer u ze niet meer gebruikt en sla alle informatie op een centrale veilige plek op.

Tip 3: Schakel experts op het gebied van cyber in

Als laatste is het slim uw systemen zo goed mogelijk te beveiligen. U kunt software gebruiken om een datalek te voorkomen, zoals Data Loss Prevention (DPL) software. Daarnaast is het belangrijk om goede antivirussoftware te hebben, systemen up to date te houden, sterke wachtwoorden te hanteren en tweestapsverificatie in te zetten.

Cybersecurity is echter niet simpel, schakel daarom een gespecialiseerd bedrijf in zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Experts in cybersecurity kunnen u helpen bij het beveiligen van uw organisatie. Ze analyseren systemen sporen gevaren in uw netwerk op en adviseren over de manier waarop u uw organisatie het beste kan beveiligen. Als er toch een datalek plaatsvindt, zorgen zij dat het probleem snel wordt opgelost.

Bescherm u tegen een datalek

Datalekken komen steeds vaker voor, in 2020 werden wel 30% meer meldingen gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens dan in het voorgaand jaar (Consumentenbond). Door voorzorgsmaatregelen te nemen en data goed te beveiligen verkleint u de kans op een datalek. Het CyberHulp Totaalpakket helpt u daarbij. Wilt u zich alleen verzekeren voor schade? In dat geval hebben wij de Cyberverzekering, zo bent u altijd beschermd wanneer er onverhoopt toch een datalek plaatsvindt. 

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten. 

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?

Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.

Lees verder

Een phishing mail herkennen: zo doet u dat

Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op rij.

Lees verder

Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Lees verder