Tips voor een sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord is belangrijk wanneer u uw bedrijf en persoonlijke omgeving veilig wilt houden. Door goede wachtwoorden te hanteren, werkt u aan uw cybersecurity en maakt u het cybercriminelen lastiger om in te breken in uw netwerk. Zo kunt u pogingen tot cybercriminaliteit zoals phishingransomware of een datalek voorkomen.

Maar hoe komt u nou tot een veilig wachtwoord die u ook nog makkelijk kunt onthouden? Wij geven u tips waarmee u aan de slag kan om zelf een veilig wachtwoord te maken en geven voorbeelden van sterke wachtwoorden.

Tip 1: Gebruik minstens twaalf tekens

Over het algemeen geldt de regel: hoe langer een wachtwoord, hoe beter. Langere wachtwoorden zijn namelijk lastiger te raden en te kraken door hackers. Een lengte van minimaal twaalf tekens is een goede richtlijn om aan te houden.

Tip 2: Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens

Door te variëren in tekens maakt u het wachtwoord veiliger. Stel dat u alleen maar cijfers gebruikt, dan hoeven hackers slechts uit 10 tekens om te kiezen om uw wachtwoord te raden. Door ook letters, hoofdletters en speciale tekens te gebruiken wordt het veel lastiger om de combinatie van tekens te achterhalen.

Tip 3: Gebruik geen makkelijk te raden wachtwoord

Het is verleidelijk om een wachtoord te kiezen met persoonlijke informatie, zoals uw naam of die van uw partner of kinderen. Maar een wachtwoord als Tim1981 is snel geraden. Vermijd daarom wachtwoorden met persoonlijke gegevens zoals namen en jaartallen.

Ook bestaande woorden die in het woordenboek te vinden zijn, zijn makkelijk te raden. Gebruik daarom niet eenvoudig een woord met een paar cijfers erachter, zoals volleybal01.

Vermijd daarnaast ook veelgebruikte wachtwoorden en woorden die te maken hebben met de dienst waarop u inlogt. Voorbeelden zijn 123456, Welkom01, abcdefg, qwerty, Twitter en L!nKeDin.

Een sterk wachtwoord maken: voorbeelden

Nu u weet welke woorden u het beste kunt vermijden is het tijd een goed wachtwoord samen te stellen. Een makkelijke manier om dat te doen is door een zin te gebruiken die u kunt onthouden.

Neem bijvoorbeeld:

Mijn dochter Emma wordt dit jaar alweer 12 jaar!

of

Zal FC Groningen boven de #5 eindigen?

U kunt ervoor kiezen om de hele zin aan elkaar te plakken, maar u kunt ook de eerste twee letters van elk woord pakken. Dit wordt dan: MidoEmwodijaal12ja!, en ZaFCGbode#5ei?. Beide een goed voorbeeld van een sterk wachtoord.

Daarnaast kunt u ook hoofdletters en kleine letters wisselen, of elk woord starten met een hoofdletter. Genoeg manieren dus om te variëren!

Blijf altijd alert

Het hanteren van sterke wachtwoorden is een goede stap naar cyberveiligheid, maar 100% veilig bent u nooit. Daarom is het belangrijk om altijd alert te blijven op dreigingen zoals phishing mails. En om u te beschermen tegen de gevolgen van een mogelijke aanval.

Met de Aon Cyberverzekering bent u gedekt voor kosten wanneer u slachtoffer wordt van cybercriminaliteit en het CyberHulp Totaalpakket bereidt u optimaal voor op een aanval.

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten. 

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?

Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.

Lees verder

Een phishing mail herkennen: zo doet u dat

Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op rij.

Lees verder

Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Lees verder