Mijn bedrijf is aansprakelijk gesteld, wat nu?

Wordt u aansprakelijk gesteld als zzp’er of mkb’er? Dat is vaak even schrikken. Gelukkig bent u daar voor verzekerd met de Aansprakelijkheidsverzekering. Maar wanneer bent u precies aansprakelijk? En wat kunt u dan het beste doen?

Als ondernemer loopt u het risico dat u, uw werknemers of uw producten per ongeluk schade veroorzaken en dat u daarvoor aansprakelijk gesteld wordt. Wij leggen uit hoe dit precies zit en welke stappen u kunt zetten.

Waarvoor kan mijn bedrijf aansprakelijk worden gesteld?

Schade kent verschillende vormen en kan op verschillende manieren ontstaan. U kunt bijvoorbeeld schade aan spullen veroorzaken, maar ook aan personen. Daarnaast bestaat er ook financiële schade, zoals extra kosten of gemiste inkomsten. Voor al deze soorten schade kunt u aansprakelijk worden gesteld.

Schade door u of een medewerker

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Gooit u of een medewerker per ongeluk een dure vaas van een klant om? Dan bent u daarvoor aansprakelijk. Maar ook als u bijvoorbeeld een verkeerd advies uitbrengt wat tot inkomstenverlies bij de klant leidt.

Schade door uw bedrijf of gebouw

Schade ontstaat niet altijd door personen. Stel dat er een dakpan van uw gebouw naar beneden valt, op de brievenbus van de buren of tegen het been van een voorbijganger.

Schade door uw producten

Daarnaast kunnen uw producten schade veroorzaken. Denk maar eens aan een autodealer waarvan een auto tegen het hek van de buren aanrijdt door een storing in de parkeerfunctie. Of een keukenspecialist die een vaatwasser installeert die niet goed afgesloten blijkt te zijn, waardoor de vloer waterschade oploopt.

Voor al deze soorten schade bent u gedekt met de Aansprakelijkheidsverzekeringen van Aon. Zo komt u niet voor onverwachte hoge kosten te staan.

Is mijn bedrijf aansprakelijk als het niet mijn schuld is?

U bent als zzp’er of bedrijf aansprakelijk wanneer er iemand schade heeft geleden door u of uw bedrijf. In sommige gevallen kunt u schuld hebben aan de schade, maar dit hoeft niet zo te zijn.

Schade door schuld

Sommige schade had u misschien kunnen voorkomen. Stel dat er iemand uitglijdt op uw pas gedweilde vloer en een arm breekt, terwijl u niet heeft gewaarschuwd voor een gladde vloer. Dan had u schade kunnen voorkomen. Ook kan het zijn dat u een beroepsfout maakt. Bijvoorbeeld als u een rekenfout maakt als architect, waardoor de bouw van een project stil komt te liggen.

Schade niet door schuld

Maar niet alle schades waarvoor u aansprakelijk bent zijn te voorkomen. Als er een dakpan van uw gebouw valt, of als een van uw producten een technisch probleem heeft, kunt u daar vaak niets aan doen. Toch bent u aansprakelijk, omdat het om úw gebouw of product gaat.

Ook zonder schuld verzekerd

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade in beide gevallen. Zo bent u ook verzekerd voor schade waar u niets aan kunt doen. Wel gelden er altijd een aantal uitzonderingen die niet binnen de dekking vallen, bijvoorbeeld als u expres schade veroorzaakt. De uitzonderingen staan altijd in uw polis vermeld.

Wat moet ik doen als ik aansprakelijk wordt gesteld?

1. Zeg niet meteen toe

Als u aansprakelijk wordt gesteld, is het belangrijk om niet direct toe te zeggen dat u de claim betaalt. Laat dit in het midden en breng eerst uw verzekeraar op de hoogte.

2. Breng uw verzekeraar op de hoogte

Neem contact op met uw verzekeraar en stuur de ontvangen aansprakelijkstelling naar hen toe. Beschrijf zo goed mogelijk wat er gebeurd is vanuit uw perspectief en stuur alle bewijsstukken mee die relevant zijn.

3. Wacht de afhandeling van de schadeclaim af

De aansprakelijkstelling wordt beoordeeld door de schade-expert. Als de claim terecht is, wordt de schade vergoed door de verzekeraar, tenzij het onder de uitsluitingen valt.

Onterecht aansprakelijk gesteld?

Dan krijgt u hulp van een specialist op juridisch gebied met de Aansprakelijkheidsverzekering. Advocaten kunnen u helpen met het proces en u begeleiden. Met goed advies zorgen we ervoor dat u de juiste stappen neemt, de kosten worden gedekt door uw verzekeraar.

Goed verzekerd voor aansprakelijkheid

Met de Aon Aansprakelijkheidsverzekering bent u gedekt voor schade wanneer u aansprakelijk wordt gesteld. Lees meer over onze Aansprakelijkheidsverzekeringen of neem contact op voor persoonlijk advies.

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.

Het verschil tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid

Wat is het verschil tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid en welke verzekering heeft u nodig?

Lees verder

Vijf vragen over aansprakelijkheid door zzp'ers

Wanneer bent u als zzp'er aansprakelijk? En welke aansprakelijkheidsverzekering heeft u nodig? Wij geven antwoord.

Lees verder

Sophia stond onverwacht in de rechtszaal

"Je denkt geen rechtsbijstandverzekering nodig te hebben, totdat je in deze situatie terecht komt."

Lees verder