Het coronavirus (COVID-19) maakt weer eens duidelijk dat een virus zich niet houdt aan de grenzen van een land. Dit zorgt in de hele wereld voor onrust. De gevolgen voor de economie zijn groot.
Het is belangrijk om goed om te gaan met het coronavirus. Voor uw medewerkers natuurlijk. Voor uw organisatie. Maar ook voor uw klanten en leveranciers.
Uw werknemers en uw organisatie
U heeft een zorgplicht naar werknemers. Binnen uw organisatie bent u verantwoordelijk voor hun veiligheid. Het is uw taak om de kans verkleinen dat ze besmet raken tijdens het werk of een zakenreis. Maar helaas kan het altijd gebeuren dat ze besmet raken en ziek worden. Dit kan gevolgen hebben voor de werknemers die wel werken. Misschien moeten ze meer uren maken om het bedrijf draaiende te houden. Als de coronacrisis lang duurt, kan de continuïteit in uw organisatie in gevaar komen.
Natuurlijk heeft dat ook gevolgen voor de productie en dienstverlening. Het coronavirus kan ook nog op andere manieren slecht zijn. Bijvoorbeeld omdat werknemers voor hun veiligheid niet meer mogen werken. Omdat de overheid maatregelen neemt die ongunstig zijn voor uw organisatie. Of omdat de economie minder groeit dan voorspeld.
Klanten en leveranciers
U kunt dan de contracten met uw leveranciers of klanten niet naleven. Dit kan tot grote claims lijden. Behalve als u in de contracten een Force-majeur-clausule had opgenomen, die u had beschermd tegen overmacht. Ofwel tegen situaties waar u nooit rekening mee had kunnen houden.
Maar ook kunt u problemen krijgen als leveranciers niet aan u kunnen leveren vanwege het coronavirus. Als u geen alternatieve leveranciers hebt, kunt u hierdoor niet meer aan uw klanten leveren. Wat dan ook weer claims kan opleveren.
Goed voorbereiden is mogelijk
De gevolgen van een virusuitbraak zijn dus erg groot. En niet te onderschatten. Om uw organisatie en uw werknemers te beschermen, is het noodzakelijk dat u maatregelen neemt. En zich goed voorbereid. Misschien vraagt u zich af of u uw organisatie wel kan voorbereiden op een virusuitbraak. Het antwoord is ‘ja’. Als u volgende vragen beantwoordt, bent u zo goed mogelijk voorbereid.
- Welke maatregelen gaat u instellen om verspreiding van een virus onder uw medewerkers tegen te gaan? Denk aan zoveel mogelijk mensen vanuit huis laten werken, het afzeggen van zakenreizen, alleen noodzakelijke (productie)processen draaiende houden en intensiever schoonmaken binnen uw bedrijf. Waar u precies rekening mee moet houden, ziet u in de Checklist Werknemers en Werkplekken.
- Hoe is crisismanagement binnen uw organisatie belegd? Is er een crisisorganisatie? Hoe is crisiscommunicatie geregeld? Hoe zijn de verschillende taken en verantwoordelijkheden tijdens een crisis verdeeld? Welke instanties en/of (lokale) overheden zijn van belang als er een crisis is? Waar u precies rekening mee moet houden, ziet u in de Checklist Communicatie
- Hoe raakt de huidige situatie de verschillende processen binnen uw organisatie? Denk aan uw eigen producten en diensten, die van uw toeleveranciers, administratieve processen en transport. Waar u aan moet denken, ziet u in de Checklist Organisatie en Beleid.
- Welke maatregelen van de (lokale) overheid zullen uw organisatie belemmeren? Denk aan het afsluiten van wegen, luchthavens, grensovergangen en importverboden uit landen waar de virusuitbraak hevig is.
- Hoe kunt u de financiële risico’s beperken? Hoe bent u verzekerd? Wat vergoeden uw verzekeringen wel of niet? Lees hier meer over in dit artikel.
Minder gevolgen
Op basis van de antwoorden op deze vragen kunt u een actieplan maken. Als u in dit plan ook strategische besluiten zet, bespaart uw organisatie tijd in crisissituaties.
Niet alles gaat volgens plan
Houd er echter wel rekening mee dat in tijden van crisis niet alles volgens plan gaat. Dat hoeft geen ramp te zijn. Het kan juist teams samenbrengen. De werknemers die nog werken groeien naar elkaar toe. Ze benutten hun mogelijkheden meer. Waardoor ze samen heel veel veerkracht tonen.
Hoe blijft u op de hoogte
De volgende bronnen worden dagelijks ge-update, zodat u steeds op de hoogte blijft.
- Actuele informatie over coronavirus op site van RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu):
- Visie van risicoadviseurs van Aon
- Informatie voor ondernemers op site MKB Nederland
- Updates van het Centers for Disease Control and Prevention
- Cyberrisico’s en het coronavirus