Zijn met een AVB en een CAR al uw bouwrisico's verzekerd?

20-12-2017 - Deze zomer stortte een parkeergarage in aanbouw op Eindhoven Airport in. Sindsdien staat de aansprakelijkheid bij fouten in de bouw volop in de belangstelling. Volgens Annet de Wit, adviseur bij Aon Bouw & Infra, doen aannemers er goed aan hun risico's in beeld te brengen en hun verzekeringen tegen het licht te houden. "Zeker met de toename van nieuwe contractvormen weegt het besparen op verzekeringen niet op tegen het profijt dat je ervan hebt bij schades."

In de Eindhovense kwestie lijkt een ondeugdelijke hechting tussen stortbeton en de breedplaatvloer de vermoedelijke oorzaak van het drama. Er is inmiddels een lijst van 'verdachte vloeren' opgesteld omdat in veel gebouwen dezelfde breedplaatvloeren zijn toegepast als in de Eindhovense parkeergarage. En die lijst wordt steeds langer. Annet: "Voormalig minister Plasterk heeft gebouweigenaren begin oktober 2017 opdracht gegeven om hun vloeren te onderzoeken. De gemeenten moeten op de onderzoeken toezien. Aan aannemers, constructeurs en leveranciers is gevraagd om mee te werken en zoveel mogelijk informatie te delen. Het geeft maar aan dat het een complexe kwestie is om de risico’s volledig in beeld te krijgen." 

Drie uitkomsten

Wanneer dergelijke onderzoeken worden uitgevoerd zijn er drie uitkomsten mogelijk:

  • Er is geen veiligheidsrisico.
  • Er is een mogelijk veiligheidsrisico maar maatregelen zijn nu niet nodig.
  • Er is een acuut veiligheidsrisico. Maatregelen zijn meteen nodig.

"Die laatste uitkomst heeft de meeste impact", knikt Annet. "Er zijn al scholen tijdelijk gesloten. Gebouweigenaren moesten hulptroepen inschakelen om vloeren van onder meer appartementencomplexen extra te stutten. Dan heb je het over grote schadeposten. Daar komen de kosten voor herstel nog eens bovenop. Bij één bouwproject kan zo'n drama al tot onoverkomelijke bedrijfsschade leiden. Kun je nagaan hoe een claim uitpakt voor een bedrijf dat verspreid door het land veiligheidsrisico’s tegenkomt in zijn projecten."

Meer risico dan dekking

Volgens Annet is het bij lange na niet vanzelfsprekend dat de aannemer aansprakelijk is. "Dit is afhankelijk van het project en de afspraken die zijn gemaakt. Wanneer een aannemer puur de uitvoering voor zijn rekening neemt, is hij niet automatisch aansprakelijk. Dan voert hij uit waar een andere partij groen licht voor heeft gegeven. Maar is de aannemer betrokken bij het ontwerp of de constructie van een pand, dan ligt de aansprakelijkheid wel degelijk mede op zijn bordje. Steeds meer bouwers nemen het ontwerp op zich en daarmee de bijbehorende risico's, hoe zorgvuldig ze ook werken. Dat risico zie je echter nog niet terug in de manier waarop ze zich verzekeren."

'Aannemers aansprakelijk bij ontwerpfouten? Ja, steeds vaker.'

'Maar ik heb toch een aansprakelijkheidsverzekering?'

Een aansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt geen schade aan het werk zelf. Ze vergoedt alleen schade die u aan anderen toebrengt. Daarnaast zitten er grote dekkingsverschillen in aansprakelijkheidsverzekeringen. Zo kunt u te maken krijgen met kosten die verband houden met evacuatie, in het genoemde voorbeeld was dat bij enkele scholen het geval. Deze dekking kunnen wij bieden, iets wat niet vanzelfsprekend is in de verzekeringsmarkt.

'En de constructieverzekering dan?'

Met een constructieverzekering (CAR) bent u tijdens de bouw of de onderhoudstermijn wel verzekerd tegen materiële schade, maar alleen als die ontstaat aan iets wat eerst nog intact was. In het genoemde schadevoorbeeld moeten veel vloeren hersteld worden die feitelijk nog niet 'stuk' zijn. Dus er is geen dekking op de constructieverzekering. De kosten voor het herstellen van deze schades noemen we pure vermogensschade.

Overweeg een ontwerpverzekering

Annet vertelt over dit risico: "Bent u als aannemer betrokken bij het ontwerp of de constructie van een gebouw? Wees u dan bewust van uw (ontwerp)risico's en laat u hierover adviseren door een deskundige. Ook wanneer die verantwoordelijkheid er enkel is vanuit uw waarschuwingsplicht. De claims die u kunt krijgen, liegen er niet om. Ik raad aannemers dan ook aan zich te laten informeren over het ontwerprisico."

Vragen?

Toe aan meer inzicht in uw bouwrisico’s? De specialisten van Aon Bouw & Infra staan voor u klaar met advies en oplossingen. Wilt u meer weten over Aon Bouw & Infra? Ga dan naar de speciale omgeving voor bouwondernemingen.

Annet de Wit

Buitendienstadviseur
T: 088 343 45 15
E: annet.de.wit@aon.nl