Wat betekent de rookmelderverplichting voor uw onderneming?

Sinds kort is het verplicht om rookmelders op iedere verdieping van uw huis of bedrijfspand te hebben. Dat zorgt, voor u als ondernemer, wellicht voor een aantal vragen.

Om u daarbij te helpen hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje gezet, zodat u weet wat u kan verwachten.

Vanaf wanneer zijn rookmelders verplicht?

Sinds 1 juli 2022 is er een verplichting voor het hebben van rookmelders. Dit gaat om iedere verdieping met een slaapkamer, woonkamer of keuken. Hoeveel rookmelders u nodig heeft is dus afhankelijk van de omvang van uw bedrijfspand of woning.

Wat gebeurt er als ik geen rookmelders plaats?

Wanneer u geen rookmelders plaatst, loopt u risico op een boete van de gemeente. Uiteraard is de kans dat zij actief gaan controleren vrij klein, maar met uw verzekering in het achterhoofd is het zeer aan te raden dat u de rookmelders plaatst.

Als u geen rookmelders heeft op het moment dat er brand uitbreekt, is de kans groot dat uw verzekeraar de schade niet of slechts deels vergoedt.

Moet mijn rookmelder van een bepaald merk zijn?

Er zijn veel verschillende merken die kwalitatief goede rookmelders produceren. De brandweer adviseert wel om enkel rookmelders met het Europese veiligheidskenmerk EN 14604 te gebruiken. Bij het kopen van een rookmelder, is het dus verstandig om dit na te vragen bij de verkoper.

Waar kan ik de rookmelder(s) het beste plaatsen?

De brandweer adviseert om in ieder geval in de hal en op de overloop een rookmelder te plaatsen. Dit is meestal de vluchtroute in het geval van brand. Daarnaast is het aanbevolen om ook de slaapkamers en de woonkamer van een rookmelder te voorzien. Een rookmelder in de buurt van een vaatwasser of douche hangen wordt afgeraden. De eventuele stoom kan de rookmelder activeren.

Laat u niet onaangenaam verrassen

Wij adviseren u om de rookmelders zo snel mogelijk aan te schaffen. Mocht er een brand uitbreken in uw bedrijfspand, of zelfs thuis, dan bestaat er een kans dat u geen vergoeding ontvangt vanuit uw verzekeraar bij het ontbreken ervan.

Bekijk ook ons artikel 5 tips om brand te voorkomen.