16-02-2018 - Asbest vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Het is een levensgevaarlijke, kankerverwekkende stof. Daarom is het al sinds 1998 verboden om asbesthoudende producten te verkopen in Nederland. Per 1 januari 2024 wordt de regelgeving rondom asbest uitgebreid met een verbod op asbestdaken. Zorgt u ervoor dat mogelijk aanwezige asbest op tijd en op de juiste manier uit uw pand verwijderd is? We helpen u graag met een handig stappenplan.
Is er asbest in uw pand aanwezig?
Bezit u een woning in een VvE dat gebouwd is vóór 1994? Dan bestaat de kans dat er asbest aanwezig is. Het materiaal is te vinden op plekken die slijtvast moeten zijn, zoals vensterbanken, traptreden, vloerluiken, en borstweringen in gevels en daken.
Geldt het verbod voor alle soorten asbest?
Nee, het verbod geldt voor asbest dat in contact komt met de buitenlucht, zoals in golfplaten en dakleien. Dakgoten, dakbeschot en gevelbekleding vallen niet onder dit verbod. Het verbod is van toepassing op zowel particulieren als bedrijven.
Wie is aansprakelijk voor het verwijderen van asbestdaken?
Als VvE bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbestdaken. Gemeenten zullen vanaf 1 januari 2024 moeten controleren of de asbestdaken verwijderd zijn. Heeft u dat op dat moment als mede-eigenaar van een pand nog niet gedaan? Dan loopt u het risico "een last onder dwangsom" opgelegd te krijgen. Dit is een boete die oploopt zo lang u niet saneert. Tevens kan de gemeente een "last onder bestuursdwang" opleggen. Dit houdt in dat de gemeente het asbest laat verwijderen en u hiervoor de rekening stuurt.
Tips om geld te besparen rondom asbestsanering
Bent u de eigenaar van het asbestmateriaal? Dan bent u er verantwoordelijk voor en betaalt u (eventueel gezamenlijk met de VvE) de kosten. We hebben enkele tips hoe u geld kunt besparen:
- Vraag offertes bij verschillende gecertificeerde asbestverwijderaars op en vergelijk ze voor u kiest
- Soms is het voordelig om een sanering samen met de buren te doen (zeker als asbesthoudende dakbedekking overloopt naar de buren)
- Vervangt u uw asbestdak? Verhoog uw energielabel en kies meteen voor dakisolatie en/of zonnepanelen
- Milieu Centraal heeft gratis advies op maat voor mensen met een asbestdak. Na het invullen van enkele vragen krijgt u direct een globaal overzicht van de kosten in beeld
- Milieu Centraal geeft meer tips bij asbest verwijderen.
Laat asbest op tijd verwijderen
Vermoed u dat er asbest in uw pand aanwezig is? Wacht dan niet te lang en bespreek het binnen de VvE. Veel asbestsaneringsbedrijven hebben inmiddels een wachtlijst, dus wacht niet te lang met het maken van een afspraak. U voorkomt een boete en onnodige risico's voor u en uw omgeving. Tot en met 2019 kunt u subsidie aanvragen bij de overheid voor het verwijderen van asbestdaken. Hoe u dit doet leest u in ons stappenplan.
Vul hieronder uw gegevens in en download direct de whitepaper 'Asbest verwijderen'.