Bedrijfsaansprakelijkheid versus beroepsaansprakelijkheid. Wat is het verschil?

12-04-2018 - Wil u zich verzekeren tegen het risico van aansprakelijkheid? Dan is het belangrijk dat u kijkt welke aansprakelijkheidsverzekering bij uw situatie past. Zo zien we bijvoorbeeld dat veel ondernemers alleen een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid hebben, terwijl juist beroepsaansprakelijkheid hun grootste risico is. Het is dus belangrijk dat u het verschil weet tussen bedrijfs- (AVB) en beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)? Wij zetten beide verzekeringen tegenover elkaar.

Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?

Als ondernemer is het altijd mogelijk dat u, een collega, een ingehuurde partij, of een stagiair onverhoopt schade veroorzaakt. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bent u allen beschermd als de volgende schades worden veroorzaakt bij of aan een ander:

  • Zaakschade: u bent op een locatie en laat iets vallen wat eigendom is van uw (potentiële) opdrachtgever. Denk aan een laptop of schade aan andere goederen.
  • Letselschade: een klant komt bij u op locatie en valt doordat de trapleuning niet deugdelijk bevestigd is.

Opzichtrisico bij ingehuurde producten

Heeft u een beroep in de bouw, installatie of bijvoorbeeld media? Dan komt hier nog een ander risico bij: het opzichtrisico. Daaronder vallen schades die u veroorzaakt aan spullen van personen die u inleent. Heeft u verzekering afgesloten, dan is dit risico niet standaard meeverzekerd.

Werkgeversaansprakelijkheid

Schakelt u zelf weleens een zzp’er in die dezelfde soort werkzaamheden als u verricht? Zorg dan dat ook de deze persoon op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is meeverzekerd. Vraag ook altijd aan die persoon dat hij of zij zelf ook een verzekering heeft en of de premie ook betaald is.

Productaansprakelijkheidsrisico

Produceert of importeert u goederen? Dan loopt u extra risico wanneer uw klanten schade lijden door deze producten. Dit noemt men het productaansprakelijkheidsrisico.

Wat is beroepsaansprakelijkheid?

Heeft u een adviserend beroep? Dan loopt u het risico dat u een beroepsfout maakt. Het gaat bij beroepsfouten om vergissingen, vergeten werkzaamheden, nalatigheid of onjuiste adviezen. Denk bijvoorbeeld aan het onjuist vertalen van documenten van klanten. Ondervindt de klant financiële schade als gevolg van uw handelen, dan bent u aansprakelijk voor de geleden schade. De meest voorkomende beroepsgroepen die dit risico lopen zijn: advocaten, notarissen, architecten, medici.

Aansprakelijkheid contractpartijen

Het is door veranderende wet- en regelgeving in Nederland en Europa steeds makkelijker en gangbaarder om contractpartijen aansprakelijk te stellen voor geleden financiële schade. Opdrachtgevers vragen vaker een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als extra zekerheid bij ingeschakelde zelfstandigen. We merken dat veel opdrachtgevers deze verzekering eisen om een opdracht te verstrekken aan een zzp’er.

Het overzicht van de verschillen tussen AVB en BAV

Bedrijfsaansprakelijkheid Beroepsaansprakelijkheid

Zaak- en letselschade

  •  
  •  

Beroepsfouten door adviezen

  •  
  •  

Productaansprakelijkheid

Optioneel

  •  

Opzichtrisico

Optioneel

  •  

Een AVB en BAV combineren

Het is goed mogelijk dat u aansprakelijk gesteld kunt worden voor zowel zaak- en letselschade als voor beroepsfouten. Als adviseur kunt u bijvoorbeeld in gesprek met een klant een glas water omstoten over de laptop van een klant, of iets in het kantoor per ongeluk beschadigen. Mocht dit u overkomen, dan kunt u geen beroep doen op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt wel zaak- en letselschade wel.

Kan dit in uw situatie ook voorkomen? Dan adviseren we te kiezen voor beide verzekeringen. Voor twee losse verzekeringen betaalt u meer dan dat u de verzekeringen combineert. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken of u verzekerd bent voor bepaalde schades. Wilt u zeker weten of u de juiste aansprakelijkheidsverzekering heeft voor uw situatie? Neem contact met ons op en onze adviseurs helpen u graag verder.

Andere veelgelezen artikelen voor zzp'ers: