Verandering in uw werkzaamheden als zzp'er? Denk aan uw aansprakelijkheid

13-06-2018 - Het is een probleem waar veel zzp’ers tegen aan lopen… u sluit als zelfstandige een aansprakelijkheidsverzekering af, maar in de loop van de tijd verandert de inhoud van uw werkzaamheden. Het gevolg is dat uw verzekering niet meer aansluit op uw werk, en dat u dus niet meer goed verzekerd bent. Veroorzaakt u vervolgens met deze ‘nieuwe’ werkzaamheden schade bij een klant, dan kan het zijn dat u de schade zelf moet betalen. En die schade kan al gauw oplopen tot een paar duizend euro!

Dakdekking als extra klus

Dit soort scenario’s komen volgens adviseur Ankie Nauta regelmatig voor bij zzp’ers. Zo herinnert zij zich het verhaal van een ondernemer van een klusbedrijf. "Deze zelfstandige hield zich bezig met installeren, timmeren en metselen. Hij kreeg echter ook de opdracht om een klein stukje van een dak te vernieuwen. Dakdekken is een verzwaring van het risico dat niet standaard verzekerd is op de polis. Als er iets fout was gegaan, had hij een groot probleem gehad. Hij was zich daar echter niet van bewust."


Risico’s van een webshop

Ook een verdienmodel binnen een onderneming kan leiden tot een verandering in aansprakelijkheid. Ankie: "Ik had laatst een gesprek met een schoonheidsspecialiste. Ze koos ervoor om naast haar behandelingen een webshop te starten om producten te verkopen. Na verloop van tijd besloot ze haar productaanbod ook nog uit te breiden met het aanbrengen van permanente make-up vanwege de grote vraag . Dit viel echter niet standaard onder de dekking."

Geef wijzigingen door

Hoe kunt u als ondernemer voorkomen dat u niet of onvoldoende verzekerd bent in geval van gewijzigde werkzaamheden zonder dat u moet opdraaien voor deze schades? De oplossing is simpel. "Zodra er iets in uw situatie verandert, is het belangrijk om dit direct aan uw verzekeringsadviseur door te geven. Wij kunnen namelijk uw risico’s opnieuw in kaart brengen, en kijken in hoeverre ze onder de dekking van uw huidige verzekering vallen. Op die manier voorkomt u dat u schade uit eigen zak moet vergoeden."

Andere veelgelezen artikelen voor zzp'ers: