No-risk status: belangrijke informatie voor werkgevers!

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om elke zieke medewerker twee jaar lang loon door te betalen. Dit is niet het geval als een medewerker een zogenaamde no-risk status heeft: deze status wordt door het UWV toegekend aan medewerkers met een arbeidshandicap of een ziekte. Daarom is het belangrijk dat u als werkgever weet of deze status van toepassing is.

Minder financieel risico met de no-risk status

Als een nieuwe medewerker twee maanden in dienst is, mag de werkgever vragen of de no-risk status van toepassing is. Deze status geldt meestal 5 jaar. In bijzondere situaties kan de medewerker een verlenging van deze status aanvragen.

Door deze no-risk status loopt de werkgever minder financieel risico. Voor elke periode dat deze medewerker ziek is, kan de werkgever het UWV verzoeken om het doorbetaalde loon te compenseren. Dit kan voor elke ziektedag, ongeacht de ziekte. De hoogte van de UWV-compensatie is minimaal 70% van het loon. Dit loon is voor 2017 gemaximeerd tot € 53.706.

Het is dus belangrijk om te weten of de no-risk status van toepassing is. Het kan u veel kosten schelen. Wilt u weten hoe u de no-risk status kunt opvragen of hebt u andere vragen? Stel uw vraag gerust aan een van onze adviseurs.