Ga je direct starten als huisarts of eerst op reis?

Veel huisartsen nemen na de opleiding eerst vrij en gaan op vakantie. Omdat de SBOH de aansprakelijkheidsverzekering tijdens de opleiding verzorgt, wordt er vaak ten onrechte vanuit gegaan dat deze dekking doorloopt na de opleiding. Dit is echter niet het geval. Veel beginnend huisartsen zijn zich daarom niet bewust van de aansprakelijkheidsrisico’s die zij lopen. 

Aon heeft daarom 4 praktische tips voor je op een rij gezet.

1. Hulpverlenen tijdens vakantie

Vergeet niet, ondanks dat je nog niet gaat waarnemen, te zorgen voor een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Mocht je namelijk hulp moeten verlenen (bijvoorbeeld tijdens de vakantie) dan kan je wel degelijk als arts aansprakelijk worden gesteld. Vandaar ons advies om tijdig de dekking te regelen, ook als je dus nog niet direct aan het werk gaat.


2. Vergeet niet de EHBO-dekking op je aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je eerste hulp verleent en er gaat iets mis, loop je het risico aansprakelijk gesteld te worden. Met een EHBO-dekking ben jij hiervoor verzekerd. Zorg dat je beroepsaansprakelijkheidsverzekering ook dekking biedt in het buitenland. Neem hiervoor contact op met Aon.


3. Regel een dekking voor medische keuringen

Het is belangrijk dat je aansprakelijkheidsverzekering dekking voor medische keuringen biedt. Bij veel standaard verzekeringen is dit uitgesloten, terwijl het voor huisartsen een aanzienlijk aansprakelijkheidsrisico vormt, denk aan keuringen voor levensverzekeringen.


4. Tijdig advies is belangrijk

Houd er rekening mee dat je als startende huisarts specifieke risico’s loopt die vragen om maatwerk, zoals op het gebied van beroepsaansprakelijkheid, rechtsbijstand en arbeidsongeschiktheid. Het gaat nog regelmatig mis wanneer starters zich niet verdiepen in de dekking. Natuurlijk is een lage premie belangrijk, maar voorkom dat je een verzekering afsluit waar je niets of weinig aan hebt als het er op aankomt. Goed advies is dus erg belangrijk. Vooral voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering is het erg belangrijk om je tijdig en goed te laten adviseren. Deze verzekering is zeer persoonlijk en de beoordeling neemt vandaag de dag meer tijd in beslag. Daarnaast loont het om samen met je adviseur verschillende verzekeraars te vergelijken. Je adviseur kent ook de juiste aanpak en weet waar op te letten bij het indienen van de aanvraag.

Meer informatie?

Ga tijdig en vrijblijvend in gesprek met een adviseur van Aon.