Alles over Ransomware

Ransomware kan veel schade veroorzaken. Voorkom ransomware daarom en zorg dat er niemand ongeoorloofd toegang heeft tot uw account en netwerk. Door bekend te zijn met de manieren waarop een aanval plaatsvindt, verkleint u de kans op ransomware.

Wat is ransomware?

Ransomware is een type malware, oftewel schadelijke software. Met ransomware verkrijgen cybercriminelen toegang tot uw apparaat. Ze kunnen bij belangrijke data die ze voor u blokkeren, of ze kunnen zelfs het hele IT-systeem versleutelen. Criminelen eisen vaak om te betalen voordat u weer toegang tot het systeem krijgt.

Het is dus belangrijk om een infectie met ransomware te voorkomen en te zorgen dat er niemand ongeoorloofd toegang heeft tot uw account en netwerk. Werk daarom aan uw Cybersecurity en update daarom altijd tijdig uw systemen en zorg dat ze voldoen aan veiligheidseisen. Door bekend te zijn met de manieren waarop een aanval plaatsvindt, kunt u de kans op ransomware verkleinen.

Hoe werkt ransomware?

Een ransomware aanval begint bij het installeren van schadelijke software op uw pc of laptop. In veel gevallen ligt de oorsprong bij het verkeerd omgaan met een phishing mail. Door op een onveilige link te klikken installeert u malware op uw apparaat. Zo krijgen criminelen toegang tot uw netwerk.

Wanneer ze eenmaal toegang hebben, installeren ze verborgen achterpoortjes, zodat ze makkelijk toegang behouden. Ze verkrijgen belangrijke rechten en stelen vervolgens data van uw netwerk. Nu ze deze data hebben, kunnen ze u makkelijk chanteren. Er kan een datalek ontstaan of ze kunnen uw toegang blokkeren, zodat u niet meer bij bestanden kan of niet meer kunt inloggen.

Hoe voorkomt u ransomware?

Tip 1: De grootste oorzaak van ransomware is phishing: 54% van de ransomware-aanvallen wordt hierdoor veroorzaakt (bron: statista). Door alert te zijn op phishing kunt u dus de kans op een aanval aanzienlijk verkleinen. Zorg dat u antivirussoftware heeft en een spamfilter activeert in uw mail. Let op: dit biedt geen 100% veiligheid. Lees meer over phishing, en hoe u een phishing mail herkent.

Tip 2: Wees kritisch op veiligheidsmaatregelen en zorg dat medewerkers goed zijn getraind op gebied van cyber security. Een menselijke fout is zo gemaakt. Uw netwerk kan nog zo veilig zijn, als werknemers niet zijn voorbereid op de gevaren van ransomware is een aanval snel gebeurd. Daarom is het belangrijk om veiligheidsrichtlijnen op te stellen en te zorgen dat medewerkers ze naleven.

Door trainingen te verzorgen kunt u zorgen iedereen zorgvuldiger omgaat met dreigingen. Dit verkleint de kans dat iemand per ongeluk op een onveilige link klikt of gegevens achterlaat.

Tip 3: Hanteer veilige wachtwoorden en gebruik tweestapsverificatie. Door sterke wachtwoorden te gebruiken maakt u het lastiger om uw inloggegevens te kraken. Stel dat dit toch gebeurt, dan kan een hacker alsnog niet inloggen wanneer u tweestapsverificatie gebruikt.

watisransomware

Ransomware herkennen

U kunt ransomware herkennen aan een aantal kenmerken. Het kan zijn dat bepaalde gegevens niet meer beschikbaar zijn, of versleuteld zijn. Ook kan het voorkomen dat toepassingen niet meer werken of u opvallende meldingen ontvangt. Krijgt u een bericht dat u moet betalen om door te gaan? Dan is de kans groot dat u met ransomware te maken heeft.

Bescherm u tegen ransomware

Cybercriminelen passen steeds slimmere methodes toe en de kans op een ransomware aanval wordt alsmaar groter. Zorg dat uw bedrijf altijd beschermd is voor het geval u toch getroffen wordt. Onze Cyberverzekering beschermt u tegen schade wanneer u wordt getroffen en met het CyberHulp Totaalpakket bent u optimaal voorbereid op een aanval.

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten. 

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?

Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.

Lees verder

Een phishing mail herkennen: zo doet u dat

Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op rij.

Lees verder

Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Lees verder